Kalem suresinin Arap dili ve belagatı açısından incelenmes - Cansız, Ayşe Nuran (My University, 2015)
KALEM SÛRESİNİN ARAP DİLİ VE BELÂGATI AÇISINDAN İNCELENMESİ Kur’ân’ı anlamada dilin öneminden hareketle alimler, Kur’ân’ı filolojik olarak inceleme faaliyetlerine girişmişlerdir. Kur’ân’a filolojik yaklaşımı; ‘Kur’ân’ı dile dayalı olarak anlama ve dil kuralları ile Kur’ân’ı açıklama faaliyeti’ olarak tanımlayabiliriz. Kur’ân’a yönelik filolojik izahların örneğini sahabe ve tabiin döneminden itibaren görürüz. Zira İbn Abbas (r.a)’ın Kurân’ı tefsir ederken bilhassa Arap şiiriyle istişhâd etmesi, Kur’ân’ı izah etme hususunda farklı bir merhaleye yol açmıştır. Özellikle h. 2. asrın ortalarına gelindiğinde dil kurallarının sistemleşmesi neticesinde Kur’ân tefsirinde de dil önemli bir unsur haline gelmiş, bu alanda te’lif edilen Garîbu’l-Kur’ân, Me’âni’l-Kur’ân ve İ’râbu’l Kur’ân gibi eserlerle filolojik yöntem bir disiplin haline gelmiştir. Kalem sûresinin lugat, nahiv, belâgat ve kıraat ilimleri açısından ele alındığı bu çalışmada da filolojik yöntem kullanılmıştır. Kalem, Sure, Filoloji.

EXAMINATION OF SURAH AL-QALAM IN TERMS OF ARABIC LANGUAGE AND RHETORIC With reference to the importance of language in understanding the Qur'an, scholars tried to examine the Qur’an in terms of philology. The interpretation of Qur’an with regard to philology, means ‘Understanding the Qur’an basing on the language and explaining the Qur’an with language rules’. The interpretation of Qur’an with philological arguments can be seen since the period of companions. Because Abdullah Ibn Abbas applied for Arab’s poetry while commenting on the Qur’an. In the middle of second Hijri century, studies under the names of garib al-Qur’an, maani al-Qur’an and irab al-Qur’an were compiled. So language became most important factor for commenting on the Qur’an. In this study examined Surah al-Qalam with regard to glossary, grammar, rhetoric and qıraa sciences, was used philological methods. Qalam, Surah, Philology.
Keywords: Arap dili; İnceleme; İslam; Kalem suresi