Harezmi eğitim modelinin fen bilimleri dersindeki etkilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - Babayiğit Durakcan, Özlem (My University, 2024)
Bu araştırmada, ortaokul 7.sınıf öğrencilerine Fen Bilimleri dersinde uygulanan Harezmi Eğitim Modelinin, Saf Madde ve Karışımlar/ Maddenin Doğası ünitesindeki etkisinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın modeli nicel araştırma yöntemlerinden ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel desendir. Ayrıca araştırmada nicel veriler nitel verilerle de desteklenerek yorumlanmıştır. Çalışma grubunu 2023-2024 öğretim yılında, İstanbul ili Sancaktepe ilçesinde, bir devlet ortaokulunda 7. sınıfta öğrenim görmekte olan 86 öğrenci oluşturmaktadır. 7.sınıf şubelerinden birisi deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak seçkisiz olarak belirlenmiştir. Araştırmada, deney grubu öğrencilerine Harezmi Eğitim Modeline uygun ders planı kullanılarak fen bilimleri dersi işlenirken kontrol grubunda mevcut fen bilimleri programına göre dersler işlenmiştir. Araştırmada nicel veriler, “Saf Madde ve Karışımlar/ Maddenin Doğası Ünitesi Başarı Testi”, “21. yy. Becerileri Ölçeği”, “Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisine Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeği” ile elde edilmiştir. Nitel verilerin elde edilmesinde ise araştırmacı tarafından hazırlanan “Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu” ve öğrencilerin çizdiği resimler kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS paket analiz edilirken, nitel veriler içerik analizi, öğrencilerin çizdiği resimler ise MAXQDA ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçları, Harezmi Eğitim Modeline uygun planlanan fen bilimleri dersinin deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine kıyasla akademik başarısı, bilgi işlemsel düşünme becerileri ve 21. yüzyıl becerileri üzerinde olumlu ve anlamlı bir etki yarattığını göstermektedir. Nitel verilerin analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin derse karşı ilgi ve sevgileri ile öz denetimlerinin arttığını, konuları daha iyi anladıklarını, bilgisayarda yaptıkları etkinliklerden hoşlandıklarını, grup çalışmalarında birbirlerine katkıda bulunduklarını ifade etmeleri ve bu durumu resimlerinde de çizerek göstermeleri nicel sonuçları desteklemektedir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda öğretmenlere, derslerinde mevcut öğretim dahilinde Harezmi Eğitim Modelini daha sık uygulamaları önerilmektedir.

This study aims to examine the effects of the Harezmi Education Model, applied to 7th grade students in the Science course on the unit Pure Substances and Mixtures/ Nature of Matter, in terms of various variables. The research model is a quasi-experimental design with a pre-test post-test control group, which is one of the quantitative research methods. Additionally, quantitative data were supported and interpreted with qualitative data. The study group consists of 86 students studying in the 7th grade at a public middle school in Sancaktepe district of Istanbul during the 2023-2024 academic year. One of the 7th grade classes was randomly assigned as the experimental group, and the other as the control group. In the research, the science course for the experimental group was conducted using lesson plans aligned with the Harezmi Education Model, while the control group was taught according to the existing science curriculum. Quantitative data were obtained through the Pure Substances and Mixtures/ Nature of Matter Unit Achievement Test, the 21st Century Skills Scale, and the Self-Efficacy Perception Scale for Computational Thinking Skills. Qualitative data were collected using a Semi-Structured Interview Form prepared by the researcher, and drawings made by the students. While the quantitative data were analyzed using the SPSS software package, the qualitative data were analyzed through content analysis, and the students' drawings were analyzed using MAXQDA. The research results indicate that the science course planned in accordance with the Harezmi Education Model had a positive and significant effect on the academic achievement, computational thinking skills, and 21st-century skills of the students in the experimental group compared to the control group. The qualitative data analysis revealed that, students expressed that their interest and affection for the course increased, their self-control improved, they understood the topics better, they enjoyed the activities they did on the computer, and they contributed to each other during group work. They also illustrated these sentiments in their drawings, further supporting the quantitative findings. Based on the results obtained, it is recommended that teachers incorporate the Harezmi Education Model more frequently into their lessons within the existing curriculum.
Keywords: Attitudes; Bilim; Fen Bilimleri Dersi; Fen Eğitimi; Fen öğretmenleri; Harezmi Education Model; Harezmi Eğitim Modeli; Öğrenim ve öğretim; Pure Matter and Mixtures/ Nature of Matter; Saf Madde ve Karışımlar/ Maddenin Doğası Science Course; Science; Science Education; Science teachers; Study and teaching; Turkey; Tutumlar; Türkiye