Türkiye ve KKTC tüketicilerinin demografik özellikler açısından etnosentrizm düzeylerinin incelenmesine yönelik bir karşılaştırma - AYSUNA TÜRKYILMAZ, CEYDA (My University, 2008)
Özet: Tüketici davranışları, pazarlama literatüründe daima ilgi çeken ve araştırılan bir alandır. Pazarlamanın dinamik yapısının bir sonucu olarak bu geniş alanda da, sürekli yeni kavramlar gelişmekte ve araştırmacıların dikkatlerini çekmektedir. Son zamanlarda özellikle Avrupa ve Amerika\"da ilgi gören bu yeni kavramlardan biri de \"tüketici etnosentrizmV\"dir. 90\"lı yılların başlarında literatüre girmesine rağmen çok kısa bir zamanda tüketici etnosentrizmi farklı açılardan pek çok araştırmaya konu olmayı başarmıştır. Ancak Türkiye\"de bu kavramın yurt dışındaki kadar çabuk benimsenemediği ve yapılan çalışmaların sınırlı sayıda olduğu görülmektedir. Bu çalışma, literatüre bu bağlamda katkı sağlamayı amaçlamaktadır.Çalışmada ilk olarak etnosentrizmi, tüketici etnosentrizmi ve tüketici etnosentrizminin ölçülmesi kavramları incelenmektedir. Metodoloji bölümünde ise Türkiye, daha önce bu konuda hiçbir çalışma yapılmamış olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile tüketici etnosentrizmi düzeyleri ve demografik değişkenlerin bu düzeyler üzerindeki etkilerinin benzer olup olmaması açısından karşılaştırılmaktadır. Tüketici etnosentrizm düzeyinin ölçülmesinde ise pek çok araştırmada geçerliliği ve güvenilirliği ispat edilmiş olan CETSCALE kullanılmıştır.

Abstract: Consumer Behavior has always been a subject which is interesting and worth — research for academicians. As a result of the dynamic structure and nature of marketing, contemporary concepts are welcomed by the researchers in this field, too. "Consumer Ethnocentrism " is one of these latest concepts that draws attention especially in U.S and Europe. Although it is a latterly recognized concept, consumer ethnocentrism has been subject to many research studies with different purposes. However, in Turkey, this concept seems not to be as recognized as it is abroad as seen from the limited number of research studies. This study aims to make a contribution to marketing literature in this context The study starts with the definitions of the "ethnocentrism ", "consumer ethnocentrism" and "the measurement of consumer ethnocentrism" concepts. In the methodology section, in terms of ethnocentrism levels and the effect of the demographic characteristics on these levels, Turkey is compared to Turkish Republic of Northern Cyprus, where the ethnocentrism concept has never been considered as a research question. In measuring the level of consumer ethnocentrism, the CETSCALE which is proved to be valid and reliable in numerous studies is used.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)