قسم العبادات من كتاب تتمة الفتاوى، دراسة وتحقيق 0 - Mansour, Mo'ath Mohammad Hani (My University, 2024)
Burhaneddin İbni Maze el-Buhâri'ye ait Tetimmetü'l Fetâva isimli kitabın Taharet kitabının başından, Nikah kitabının sonuna kadarki olan bölümünün inceleme ve araştırması; Bu kitap Hanefi mezhebinde fetva kitapları arasında sayılır. Çünkü bu kitap metinler, şerhler ve fetvalar bölümlerine ayrılmıştır. Bu kitabında Burhaneddin İbni Maze üstadı olan Es-Sadru'ş Şehid'in El-fetava es-Suğra adlı kitabını tamamladı ve bir kısım yeni meseleler ekledi. Hanefi mezhebinde fetva kitsplarının özel bir önemi vardır. Çünkü onlardaki bazı meseleri metin ve şerh kitaplarında bulamazsın. Bu kitaplar metin ve şerhlerde bir konuyla ilgili nir hüküm bulunmadığı takdirde konunun hükmünün bilinmesi için önemli bir kaynak olmasının yanısıra aynı zamanda müelliflerinin günlük yaşantısında metin ve şerh kiaplarının naslarının uygulanış biçimini görmekteyiz. Tetimmetü'l Fetâva isimli kitabımız önemini iki önemli kaynaktan beslenmekten almaktadır; İlki aslıda olan el-Fetâva's Suğra...Çünkü bu kitap, mezhep imamlarının itimat ve nakil ettiği aynı zamanda da otorite kabul ettiği fetva kitaplarının en meşhurlarındandır. Beslendiği ikinci kaynak; Bu kitabın müellifi olan Burhaneddin İbn-i Maze el-Buhari... Bu imam ilk dönem mezhep imamlarındandır. Kitapları malûm olmakla, kendisinin geniş müktesebatına delâlet eden, eski ve yeni dönemde ulemanın nakil ve istifade ettiği önemli eserlerdir. En önemli büyük ve ma'ruf olan eseri El-Muhiti'l Burhanîdir . Tetimmetü'l Fetâva adlı kitabı önemine rağmen daha önce herhangi bir tahkik incelemesi görmemiştir. Onun fayda ve özelliklerine misal teşkil etsin diye, onun bir bölümünü tahkik Bu tezdeki çalışmamız iki kısımdan oluşacak: İnceleme ve tahkik ... İncelemesi kısmında elimden geldiği kadarıyla ulaştığım kaynaklardan elde ettiğim bilgilerle müellifin kişiliğinden, hayatından ve mezhepteki fıkıh derecesinden bahsedeceğim. Aynı şekilde bu kitap, önemi, aslı, kaynakları, diğer mezhep kitapları arasındaki özelliği; müellifin bu kitapta takip ettiği yöntem, bu kitabın diğer mezhep kitapları arasındaki özelliği, ulaştığım elyazması nüshalar ve bu nüshaların özellikleri; bu konular hakkında genel olarak; başkasını değilde kendisini esas aldığım elyazmaları ve vasıfları hakkında ayrıntılı olarak ve tahkikte takip ettiğim yöntem hakkında bahsedeceğim . Tahkik kısmında ise kendisine ulaştığım en önemli elyazması nüshaları esas alarak, tahkik ilminin kurallarını gözeterek yani nüshaların arası önemli farkları belirterek kitabın ibarelerini müellifin yazdığı şekilde aslına uygun olarak ispat etmeye, önemli şahsiyetlerin hayatı hakkında bilgi vermeye, sözleri söyleyenine ve nakilleri kaynaklarına ilintilendirmeye, ondaki ayet ve hadislerin tahricini yapmaya ve kapalı ve problemli olan yerleri açıklamaya çalışacağım .

The subject of the dissertation is the study and manuscript verification of a section of the book Tatimmat al-Fataawa (Completion of the Legal Rulings by Burhan Al-Din ibn Maazah Al-Bukhari from the beginning of the Chapter of Purification to the end of the Chapter of Marriage. The book is a book of legal verdicts in the Hanafi school of law (Madhab), whose broader genres are condensed legal texts (mutoon), commentaries (shurooh), and legal verdicts (fataawa). In this book, Ibn Maazah completed the work of his teacher Al-Sadr Al-Shahid The Minor Verdicts and added to it new issues and points of discussion . Fatawaa books have special importance in the Hanafi School of Law. In are issues that do not exist in other condensed texts and commentaries. There is also a practical application of issues mentioned in other condensed texts and commentaries that were contemporary concerns of the fataawa books authors lives. Additionally, it is an important reference work for knowing the relied-upon positions of the Hanafi School of Law for issues that lack mention in condensed texts and commentaries. The book draws its importance from two points. Firstly, its source is Al-Fataawa Al-Sughra one of the most famous compilations of legal verdicts that rely on the major scholars of the Hanafi madhab from which many cite and accept. Secondly, the author of this book -whom is Burhan Al-Din ibn Maazah Al-Bukhari- is one of the advanced scholars in the madhab, amd his books are well-known and testify to the breadth of his knowledge and have received the acceptance of Islamic scholars, especially his most important large book Al-Muheet Al-Burhany . This dissertation is made of two parts: 1) Study of the book and 2) Manuscript verfication. I will discuss in the first section the author of this book, his life, and his status in the Hanafi Madhab, using all the sources I am able to access that deal with his biography. I will also discuss the book itself, its importance, its origins, its sources, and its centrality among other books in the Madhab. I will also talk about the author's method in this book and the place of this book among the other books by the author. Finally, I will discuss the manuscripts that I accessed, providing a summary of their characteristics and clarifying my reason for picking the manuscripts that I selected while also clarifying the method of verification I followed . In the second section, I will try to confirm the text of the book as he wrote it, relying on the important manuscripts I was able to access while also keeping to the principles of the science of verification to decipher between different versions. In addition, I will attempt to confirm the identities of those mentioned by their appellations and attribute opinions and transmitted positions to their sources. Finally, I will provide citations and chains of transmissions for the Quranic verses and Hadith mentioned and provide clarifications for those sections that are obscure or apparently problematic.
Tetimmetü'l fetava'nın ibadet bahislerinin inceleme ve tahkiki
Keywords: Al-Fataawa; Al-Fataawa Al-Sughra; Burhan Al-Din Al-Bukhari; Burhaneddin el-Buhari; El-fetâva; El-Fetâva's Suğra; El-fıkh; El-fıkhu'l Hanefî; es-salat; et-tahare; Fatwas; Fetvalar; Fıkıh; Fiqh; Hanafi Jurisprudence; Ibn Maazah; İbn-i Maze; Jurisprudence; Prayer; Purification; Tahkik; Tatimmat al-Fataawa; Tetimmetü'l Fetâva; Verification