KİŞİLİK HAKKI KAPSAMINDA KORUNAN BİR DEĞER OLARAK KİŞİSEL VERİLER - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Kişisel verilerin hukukî korumaya şayan bir menfaat olduğu fikri özellikle İkinci Dünya Savaşı gibi kişilerin aidiyetlerine göre sınıflandırılarak katledildikleri, soykırımların yaşandığı yakın tarihte şekillenmiştir. Ancak bilişim ve iletişimdeki son gelişmeler nedeniyle bu değerin daha geniş bir kapsamla ihlal edildiği görülmektedir. Kişiyi belirleyebilen her tür bilgi kişisel veri olarak tanımlanmaktadır. Irk, politik düşünceler, dini inanç ve diğer inançları ortaya koyan bilgiler ise kişisel verilerin bir çeşidi olan hassas veri olarak kabul edilmektedir. Kişisel veriler, kişilik hakkı kavramı kapsamında değerlendirilir ve korunur. Ayrıca bir özel hayatın gizliliği kapsamında anayasal ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve OECD gibi uluslararası kuruluşların yaptığı düzenlemelerle de uluslararası anlamda korunmaktadır.

The idea of protection of personal data has derived from specially blacklisting by race and genocides in World War II. Today, because of recent developments in communication and information technologies, it is more likely to encounter with breach and violation of privacy right on personal data. Every kind of data which can identify person is defined as personal data. And every kind of data which relevant with race, political ideas, religion and other beliefs is defined as sensitive data or information. Personal data has considered as a value which can be protected with personal right system. Furthermore personal data has constitutional protection in scope of privacy right and international law protection which derives from rules that issued by international organizations like United Nations, European Union and OECD.
Personal Data as a Value Which Protected in the Scope of Personal Rights
Keywords: Uluslararası İlişkiler