Maddi olmayan duran varlıkların vergi karşısındaki durumu ve muhasebeleştirilmesi - Özcan, Turgut (My University, 2014)
Günümüzde bilgi, küreselleşme, bilgisayarların ve internetin gelişimi ile hem yaygınlaşmış ve ulaşımı kolaylaşmıştır.Bu durum, maddi olmayan duran varlıkların ekonomik açıdan en büyük kısmını oluşturan telif ve sınai hakların üretilmesini ve yaygın bir şekilde kullanım alanı bulmasını, ekonomik aktivitesinin artmasını, sağlamıştır. Vergi mevzuatımıza göre maddi olmayan duran varlık, herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin belli bir şekilde yararlandığı veya yararlanmayı beklediği aktifleştirilen giderler (ilk kuruluş ve örgütlenme giderleri, özel maliyetler, ar-ge giderleri) ile belli koşullar altında hukuken himaye gören gayrimaddi haklar ve şerefiyelerdir. Maddi olmayan duran varlıklardan, en yoğun ekonomik aktivite konusu ve aynı zamanda işletmelerin gelir elde etmeleri dolayısıyla üzerinden verginin alındığı telif ve sınai haklar ile marka hakkı hakkında değişiklikler olurken, vergi mevzuatı güncel ekonomik gelişmelerden geri kalmıştır. Devletler, kamu hizmetlerinin gerektirdiği giderler ile kamu borçları dolayısıyla ortaya çıkan yükleri karşılamak amacıyla, gerçek ve tüzel kişilerden vergi alırlar. Maddi olmayan duran varlıklar bu yönüyle egemen devletin vergileme konusuna da girmektedir. Bu çalışmanın amacı Türk vergi mevzuatına göre maddi olmayan duran varlıkların neler olduğunu, bunların hukuki mahiyetini, vergi mevzuatına göre nasıl muhasebeleştirildiğini ve Türk Muhasebe Standartları 38’e göre muhasebeleştirilmesini ortaya koymak ve her iki muhasebeleştirmeyi karşılaştırmaktır.

Due to the development of internet, computers and globalization information have become widespread and easy to achieve. This condition has rendered, to be produced, to find a usage area and to increase economic activity of copyrights and industrial property rights which constitute a major part of intangible assets about economic aspects.According to Turkish tax legislation intangible assets are the assets, which don’t have any physical presenceand, are capitalized expenses that provide businesses a current or prospected benefit (initial establishment and organization expenses, leasehold improvements, R & D expenditures) and are the intangible rights and goodwill which are under certain conditions, protected under the legal structure. While there are a lot of changes about the copyright, industrial property rights and trademark, which are subject to the most intense economic activity and at the same time, source of taxes due to their income providing character, Turkish Tax Legislation have not been followed those changes. To recompense the expenses arouse by the public services and the burden of debts, governments collect taxes from the individuals and legal entities. Intangible assets are subject to taxation with respect to this aspect. The aim of this study is, the intangible assets according to Turkish Tax Legislation, their legal nature, their accounting process with respect to tax legislations and, Turkish accounting Standards 38 and to compare relevant accounting processes
Keywords: Hukuk ve Mevzuat; İşletmeler; Maddi Duran Varlıklar; Muhasebe; Türkiye; Vergilendirme