Çalışma yaşamında motivasyonun önemi ve teşvik araçlarının yeri - Demirtaş, Selma (My University, 2005)
Soyadı : Selma Demirtaş alışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Program : Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Pınar Tınaz Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans-Temmuz 2005 Motivasyon, teşvik araçları

ÇALIŞMA YAŞAMINDA MOTİVASYONUN ÖNEMİ VE TEŞVİK ARAÇLARININ YERİ Son zamanlarda çalışma yaşamında insan faktörünün yeri ve önemi giderek artmakta ve çalışanlar örgütün en değerli sermayesi olarak görülmektedir.İnsan unsurunun önemi, bireylerin davranışlarında etkili bir süreç olan motivasyon konusunun üzerinde durulması gereğini ortaya koymaktadır.İşletmelerin amaçlarına ulaşması için, öncelikle çalışanların motivasyonlarının yüksek tutulması gerekmektedir. Motivasyon sürecinin başlangıç noktasında ise, gereksinimler bulunmaktadır.Doyuma ulaşmayan gereksinimlerin, bireyi motive edici özelliği vardır.Motivasyon çalışan açısından özellikle iş doyumu ve performansında, örgüt açısından ise; verimlilik, düşük personel devri, iş memnuniyeti gibi konularda etkili olmaktadır. Bu çalışma özel sektörde yer alan ve farklı işletmelerde çalışan bireylerin motivasyonunu sağlamada kullanılan teşvik araçlarının önemini tespit etmeye yöneliktir. Motivasyonu sağlama konusunda teşvik araçlarının her birinin ayrı ayrı rolü vardır.Ancak bireysel, toplumsal ve çevresel faktörler teşvik araçlarının önem derecesini etkilemektedir.Bu çalışma sonucu, bireylerin temel gereksinimlerini karşılama konusunda sorun yaşandığını ve çalışanları motive eden faktörlerin alt düzey gereksinimler olduğunu göstermektedir. Name and Surname:Selma Demirtaş Field: Business Economy and Industrial Relations Programme : Management and Business Psychology Supervisor: Assoc.Professor Pınar Tınaz Degree Awarded and Date:Master's Program-June 2005 Motivation, incentive tools ABSTRACT IMPORTANCE OF MOTIVATION IN THE LABOR LIFE AND PLACE OF INCENTIVE TOOLS Nowadays, place and importance of the human factor increases in the business life and the employees are seen as the most valuable capital of the organization. Importance of the human element makes it necessary to focus on the motivation, which is an important factor in influencing the behaviour of individuals. The workers' motivation must remain high in order to ensure realization of the goals of enterprises. The requirements remain at the starting point of the motivation process. The unsatisfied needs motivate the individual. Motivation is influential in work satisfaction and performance of the employee and low personnel circulation and business satisfaction of the organization. This study is directed at determining the importance of incentive tools that are used in the private sector in order to ensure motivation of individuals working at different enterprises.Each incentive tool has a separate role for ensuring the motivation. However the individual, social and environmental factors influence the importance degree. The result of this study shows that the individuals have problems in satisfying their basic requirements and the factors motivating the employees are low-level needs.
Keywords: Motivasyon