EKONOMİ OKURYAZARI VATANDAŞLIK YETERLİKLERİNİN BELİRLENMESİ_x000D_ ÜZERİNE BİR DELPHİ ÇALIŞMASI - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı ekonomi okuryazarı vatandaş yeterliklerini belirlemektir. Tarama modeliyle yürütülen araştırmanınkatılımcılarını ekonomi ve sosyal bilgiler alan uzmanları ile sosyal bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Veri toplamatekniği olarak Delphi tekniğinin kullanıldığı bu çalışmada dört Delphi turu ile ekonomi okuryazarı vatandaş yeterliklerininiçeriği ve bu içerik üzerinde uzlaşılan yeterlikler belirlenmiştir. Dört tura sırasıyla 71, 34, 48 ve 23; toplamda ise 116 farklıkatılımcı dahil olmuştur. Turlarda araştırmacı tarafından düzenlenen anketler kullanılmıştır. Dört turun sonucunda bilgi,beceri ve tutum/değerler olmak üzere üç temel yeterlik alanında farklı temalar altında bir yeterlikler çerçevesi ortayaçıkmıştır. Ekonomi bilgisi alanı on dört alt boyutu içermektedir. Beceriler boyutu on üç alt beceri boyutunu içermektedir.Tutum/değerler boyutu ise on dokuz tutum/değeri içermektedir. Ekonomi okuryazarlığının kapsamını oluşturan bu üç temelboyutun yanı sıra katılımcılar ekonomi okuryazarlığının genel kültürle de bağlantısını vurgulamış ve ekonomi okuryazarınınbilgi sahip olması gereken genel kültür alanlarını belirtmişlerdir. Bu durum, ekonomi okuryazarlığına, mevcut çerçevelerdeolduğundan daha bütünsel bir bakış açısı sunulduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonuçları, vatandaşlık yetkinlikleri veekonomi eğitimi ile program geliştirme çalışmalarına etkileri açısından tartışılmaktadır.

This study aims to determine the economics literacy competencies for citizenship. The participants of the research conducted_x000D_ with the survey method are economics and social studies experts and social studies teachers. In this study, in which the_x000D_ Delphi technique was used as the data collection technique, the content of economically literate citizen competencies and the_x000D_ competencies agreed on this content were determined in four Delphi rounds. As for the participants, 71, 34, 48 and 23, and_x000D_ 116 faculties and teachers in total were included in the four Delphi rounds, respectively. Surveys prepared by the researcher_x000D_ were used in the rounds. As a result of the four Delphi rounds, three basic competency areas were revealed: knowledge,_x000D_ skills, and attitude/values. Economics knowledge area includes fourteen sub-dimensions. The skills dimension includes_x000D_ thirteen sub-dimensions. Attitude/values dimension includes nineteen attitude/values. In addition to these three basic_x000D_ dimensions that make up the scope of economics literacy, the participants emphasized the connection of economics literacy_x000D_ with general culture. They stated the general cultural areas that an economically literate person should know. This result_x000D_ reveals that a more holistic perspective is presented to economics literacy than in existing frameworks. The results of the_x000D_ study are discussed in terms of citizenship competencies, economics education, and implications for curriculum development_x000D_ efforts
A DELPHI STUDY ON DETERMINATION OF THE ECONOMICS LITERACY COMPETENCIES FOR CITIZENS