Savaş Edebiyatı - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Tarih denilince akla ilk gelen olaylardan biri savaşlardır. İnsanlığın tarihi bir noktadasavaşların tarihidir. Var olma mücadelesi veren toplumlar savaşmak zorunda kalırlar.Bu açıdan savaşlar toplumların kaderini belirler. Tarihte yaşayan ve güçlü medeniyetkuran uluslar, kaybettikleri savaşların sonunda yok olurlar. Bu nedenle insanoğlu varolduğu sürece, savaşlar da var olacaktır. Savaşlar yalnızca meydanlarda, kalelerde,cephelerde veya siperlerde yapılan askeri çatışmalar değildir. Cephe gerisi diyeadlandırılan yerler de savaşın bir parçası olur ve bu süreçten etkilenirler. Savaşaninsanların başarısı veya başarısızlıkları uluslarının kaderini belirler. Savaş edebiyatı;savaş sırasında veya sonrasında, savaşı anlatacak şekilde yazılmış edebî eserlerintümünü kapsar. Savaşların tarihine ve edebiyatına ait ürünler bütün dünyada,özellikle de Avrupa’da, kendine özgü müze ve kütüphane oluşturacak boyuttadır.Tarih boyunca sayısız savaş yaşayan ve “ordu millet” olarak tanınan Türklerde savaşedebiyatı oluşum destan devrinden başlayıp günümüze kadar sürer. Kazanılanzaferlerin veya kaybedilen savaşların edebiyat ve sanata yansımasıyla, bir Türksavaş edebiyatının oluşur. Bu makalede Türk savaş edebiyatın üzerine ileri sürülengörüşler değerlendirilmektedir.

Battles are some of the most important events in the history of humankind. To some extent, human history is the history of wars. Communities have to fight for survival. Therefore, wars determine their existence. Even the most powerful civilizations disappeared after they lost battles. Wars will prevail as long as human beings exist. Wars are not only military clashes fought at battlefields, battlefronts, or fortresses. Places behind the front lines are also affected by wars. The success or failure of warriors determines the destiny of nations at war. War literature includes literary works that convey the story of battles, accounting for events both before and after the war, as well as the actual process of it. The history and literary works about wars are extensive all over the world and especially in Europe, where there are museums and libraries dedicated to this purpose. The production of war literature by Turks, who fought countless battles and are known as an army nation, started with the age of epic stories that continues to this age. Turkish war literature has emerged with reflections of the victories and losses in wars in arts and literature. In this paper, ideas about Turkish war literature are reviewed.
War Literature
Keywords: Sanat; Tarih; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri; Siyasi Bilimler