Kur’an’da namaz vakitleri ve astronomik açıdan değerlendirilmesi - Tuhti, Ataullah (My University, 2004)
Kur'an'da Namaz Vakitleri ve Astronomik Açıdan Değerlendirilmesi adlı bu tez çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde namazın tarihçesi ile namaz-vakit ilişkisi hakkında bilgi vermeye çalıştık. Birinci bölümde, namaz vakitleri ile ilgili Kur'ân-ı Kerîm'de geçen kavramlar, namaz vakitleri ile ilgili âyetler, hadis-i şerifler ve fıkıhta namaz vakitlerinin yorumu üzerinde durmaya çalıştık. İkinci bölümde ise astronominin tarihçesi, rasathane, ilm-i mîkat ve geleneksel gözlemevlerinde kullanılan aletler hakkında bilgi vermenin yanı sıra namaz vakitlerini astronomik açıdan değerlendirmeye çalıştık. Bunun akabinde namaz vakitlerinde uygulanan temkin meselesi ile kutuplarda ve kutuplara yakın bölgelerde namaz vakitlerinin nasıl belirleneceği konusunu ele aldık. Bu bölüm çalışmamızın omurgası konumundadır. Sonuç olarak namaz vakitlerinin daha ilk dönemlerden itibaren astronomi ilmi ile açıklanmaya çalışıldığına şahit olduk. Çalışmamız sırasında namaz vakitlerinin ince hesaplarla belirlenmesinin çok önemli olduğunu, ancak günümüze kadar yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu, dolayısıyla konunun uzman bir heyet tarafından çalışılması gerektiği kanaatine vardık.

My thesis entitled Prayer Times In Quran and Its evaluation in astronomical point of view consists of introduction and two chapters. In the introduction I tried to give some information on short history of prayer and relation between prayer and time. In the first chapter, I tried to introduce the concepts about prayer times in Quran, verses on prayer times and interpretations on prayer times in Hadiths and Fiqh. In the second chapter, I evaluated the history of astronomy, rasathane (observatory), ilm-i mikat and tools used in traditional rasathane (observatory). In addition to them, I tried to make evaluations on prayer times in astronomical point of view. Then I discussed the matter of tamkin and determination of prayer times in the poles and locations near to Poles. This chapter forms the backbone of my thesis. Finally it is observed that the prayer times were being explained by astronomy. According to me, a careful calculating of prayer times must be made by expert committee because of insufficiency of works made till now.
Keywords: Aile hukuku; Din; Fıkıh ve fıkıh ilmi; İslam Dini; İslamiyet; Namaz; Şahıs hukuku