RF kontrol işareti kullanılarak mikrodenetleyici tabanlı adım motor kontrol setinin hazırlanması - Türkyılmaz, Abdulmuttalip (My University, 2008)
RF KONTROL İŞARETİ KULLANILARAK MİKRODENETLEYİCİ TABANLI ADIM MOTOR KONTROL SETİNİN HAZIRLANMASI Gerçekleştirilen eğitim seti dört kısımdan oluşmaktadır. Bunlar, Veri Alma ve Sürme Ünitesi, Veri Aktarım Ünitesi, Sürücü Parametreleri Giriş Ünitesi ve Eğitim Seti Yazılımı’dır. Veri Alma ve Sürme Ünitesi, bir adım motoru, RF alıcı modülü ve mikrodenetleyici tabanlı bir devreden oluşmuştur. Adım motoru mikrodenetleyici tarafından sürülürken gerekli bilgiler RF alıcı modülü üzerinden ikili (digital) olarak alınmaktadır. RF alıcı modülü gelen veriyi doğrudan mikrodenetleyici portuna gönderir. Veri Aktarım Ünitesi, adım motor sürücü parametrelerini RF üzerinden gönderebilen bir mikrodenetleyici tabanlı karttan oluşmaktadır. Bu karta, adım motor sürücü parametrelerini gösterebilmek için bir karakter LCD eklenmiştir. Sürücü Parametresi Giriş Ünitesi, sürücü parametrelerinin girilebildiği bir tuş takımından oluşmuştur. Buna ek olarak, PC arayüz geliştirilerek sürücü parametrelerinin girilebilmesi ve RS-232 seri portu üzerinden gönderilmesi sağlanmıştır.Son olarak, Eğitim Seti Yazılımı, Veri Alma ve Sürme Ünitesi, Veri Aktarım Ünitesi ve PC Seri Port olmak üzere üç ayrı yazılımdan oluşmuştur.

DEVELOPING A MICROCONTOLLER-BASED STEPPER MOTOR DRIVING SET USING RF CONTROL SIGNAL The developed educational set is divided into four parts: These are Data Receiving and Driving Unit, Data Transmitting Unit, Driving Parameters Input Unit and Educational Set Software.Data Receiving and Driving Unit consists of a stepper motor, RF receiving module and a microcontroller-based circuit. The microcontroller drives the stepper motor according to the incoming data over RF module. The RF receiver directly transmits the incoming data to the microcontroller’s port. Data Transmitting Unit consists of a microcontroller-based circuit that can transmit the stepper motor driving parameters over RF signals. A LCD is added the circuit to see the operation parameters. Driving Parameters Input Unit consists of a keypad for inputting the driving parameters. Also a PC interface program is developed to input and send the same driving parameters via RS232 serial port.Finally, Educational Set Software consists of three different software, which are Data Receiving and Driving Unit software, Data Transmitting Unit software and PC Serial Port software.
Keywords: Adım Motorları; Bilgisayar Mühendisliği