Gebeliklerinde genital akıntı tedavisi görenlerin doğumdaki akıntıyı etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi - Dinmez, Sinem Güven (My University, 2013)
Bu çalışma; genital akıntı yakınmasıyla tedavi görmesine karşın doğum sırasında benzer şikayetleri devam eden gebelerin, tedavi süreçlerini etkileyen faktörlerini değerlendirmek ve soruna yönelik çözümler üretmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanıp uygulandı. Araştırmanın örneklemini, 13.02.2012 – 13.08.2012 tarihleri arasında İstanbul’da bulunan bir Kadın Hastalıkları Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesine doğuma gelen gebelerden; araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden, gebeliğinde en az bir kez vajinal akıntı şikayeti ile doktora başvuran, doktor tarafından vajinal akıntıya tedavisine başlanmış olan, travaydaki muayene sırasında aktif olarak akıntısı devam eden 222 gebe alındı. Veri toplama aracı olarak ‘‘Vajinal Akıntısı Olan Gebelere Yönelik Değerlendirme Formu’’ kullanıldı. 27 soruluk anket formu hastayla yüz yüze görüşülerek doldurdu. Veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi. Gebelerin genital akıntılarının başlama zamanlarının; birinci trimester (%43.7) ve ikinci trimesterde (%40.5) birbirine yakın olduğu, %62.2’sinin gebelik öncesi dönemde de vajinal akıntı öyküsü olduğu ve %9.9’unun tedavi gördüğü, gebelerin %86.0’sının akıntı başladıktan bir süre sonra doktora başvurduğu, %52.3’ünün tedavisini tamamladığı ve çoğunluğun (%70.7) orta düzeyde hijyene önem verdiği görülmektedir. Sonuç olarak; gebelerin genital yol enfeksiyonları konusunda hijyenik uygulamalara verdikleri önemin yetersiz olduğu, tedavi kullanımı konusundaki bilgi eksikliğinin yanlış ve eksik uygulamalara neden olduğu, bununla beraber sorunun çözümüne katkı sağlayabilecek sağlık ekibinin eğiticilik görevini üstlenerek konuyu bütüncül yaklaşımla ele alması gerektiği düşünülmektedir. Gebelik, travayda vajinal akıntı, tedavi.

The Assessment Of Factors Influencing The Vaginal Discharge Of Pregnant Patients With A Prior History Of Treatment For Genital Discharge During Pregnancy This paper was planned and applied as a descriptive study to assess the factors which influence treatment courses of pregnant patients who received treatment for genital discharge and who exhibited similar complaints during delivery despite prior treatment and to provide solutions for the problem. The research sample consisted of 222 pregnant patients volunteering for involvement in the study who applied to a Training and Research Hospital in İstanbul for delivery between 13th February 2012 and 13th August 2012 with a prior history of medical visit to their doctor for the complaint of vaginal discharge at least once during their pregnancy, received treatment for vaginal discharge and were found to have active discharge during their examination before delivery. For collection of data, “Assessment Form For Pregnant Patients with Vaginal Discharge” was used. 27-item questionnaire was filled through face-to-face interview with patients. Data was analysed through proper statistical methods. The commencement time of genital discharge were found to be similar in pregnant patients with 43.7% of cases starting within the first trimester and 40.5% of cases starting within the second trimester. 62.2% of cases were found to have a history of vaginal discharge prior to their pregnancy, 9.9% of cases have been found to receive treatment. After their complaints began, 86% of pregnant patients reported to visit their doctor after a brief period, 52.3% reported to complete their treatment course, majority 70.7% were found to consider hygien on a medium level. As a result, attention of pregnant patients to hygienic practice in genital tract infections were assessed to be incomplete, lack of knowledge about treatment were found to lead to resultant erroneous and incomplete practice; however, healthcare team which can contribute to the solution of the problem can achieve this through assuming an educational role with a holistic approach. Key words: Genital discharge, pregnancy, treatment.
Keywords: Doğum Hemşireliği; Genital Hastalıklar, Kadın; Kadın Sağlığı Hizmetleri