Modernleşen toplumda kadın-erkek imgesinin sinemaya yansımasına bir örnek: Federico Fellini - Erdoğan, Emre (My University, 2006)
İtalyan sinemasının usta yönetmeni Federico Fellini 1950-1990 yılları arasında film çekmiş ve dünya sinemasına çok sayıda eser kazandırmıştır. 40 yıllık sinema serüveni içinde Fellini’nin filmlerinde kullandığı kadın ve erkek imgesi dikkat çekmiştir. İlkçağlardan beri sanatta görülen bu imge, toplumsal gelişmelerle birlikte, yönetmenin sinemasına farklı bir açıdan yansır. Bu çalışmada Fellini’nin filmlerinde yer almış oyunculardan yönetmenin hayat hikayesine, film analizlerinden müziklerine kadar ustanın sineması incelenmiştir. Ayrıca sinema-modernizm ilişkisi ve Akdeniz toplumundaki kadın-erkek imgesi de yer verilmiştir. Böylece Fellini sinemasıyla Akdeniz toplumunun karakteristik özelliklerinin bağlantısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Federico Fellini, who has directed lots of films for worlds cinema sector from 1950 to 1990 is one of the most important directors of Italian cinema. In his forty-year cinema adventure, he stressed man and woman images in his films. This image, which has been seen in art since antiquity, has reflected to Fellini’s cinema from a different point of view due to changes in society. In this work, i try to shed light on Fellini’s works by analyzing the artists and actors, Fellini’s life story, films themes and soundtrack’s, Besides, I examine relationship between cinema and modernizm and also men and women relatitionship in Mediterranean society. Thus I try to demonstrate characteristic connection between Mediterranean society and cinema.
Keywords: Federico Fellini; Kadın-Erkek İmgesi, Sinemada; Sinema_Tarih ve Eleştiri; Sinema, İtalyan