Resim iş eğitimi bölümü son sınıf öğrencilerinin sanat bilimleri ve sanat antropolojisine dair görüşleri - Güzel, Esengül (My University, 2021)
Bu çalışma antropoloji bilimi ile sanat eğitiminin arasındaki ilişkiyi ve antropoloji alanında sağlanabilecek bilgilerin sanat eğitiminde ne gibi artıları olabileceğini mercek altına almaya çalışmıştır. Bu doğrultuda da öncelikle kavramsal çerçeve ele alınmıştır.Kavramsal çerçevenin ele alındığı ilk bölümde (tezdeki ikinci bölüm) sanat ve bilim kavramı ele alınmıştır. Sanatın ve bilimin tanımı ve kapsamı irdelenmiş ve sanat bilimlerine yer verilmiştir. Sonraki kısmında kültür kavramı işlenmiştir. Kültürün tanımı, önemi ve özellikleri, nasıl incelendiği ve dil-kültür ilişkisi ele alınmıştır. Ardından kültür ile medeniyet, sanat ve insan ilişkileri incelenmiştir.Çalışmanın dördüncü bölümünde antropoloji bilimi geniş bir şekilde ele alınmıştır. Antropolojinin tanımı, kapsamı, tarihi, alt dalları, önemli bilim insanları ele alınmıştır. Kavramsal çerçevenin son kısmı olan beşinci bölümde ise sanat antropolojisine yer verilmiştir. Bu bölümde de sanatın işlevleri, sanatın antropolojik olarak incelenmesi irdelendikten sonra bazı antropolojik sanat incelemelerine yer verilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise katılımcılar ile gerçekleştirilen mülakatlar neticesinde elde edilen veriler analiz edilerek yorumlanmıştır. Buradaki amaç katılımcıların antropoloji ve sanat bilimleri arasındaki ilişkiye dair düşüncelerine erişebilmektir. Elde edilen bilgiler ışığında katılımcıların büyük bir çoğunluğunun sanat eğitiminde antropolojinin kullanılmasını faydalı bulduğu söylenebilecektir.

This study has tried to examine the relationship between anthropology science and art education and what kind of advantages the knowledge that can be provided in the field of anthropology can have in art education. In this direction, first of all, the conceptual framework has been discussed.In the first part of the conceptual framework (the second part in the thesis), the concept of art and science is discussed. The definition and scope of art and science were examined and art sciences were included. In the next part, the concept of culture is discussed. The definition of culture, its importance and features, how it is examined and the relationship between language and culture are discussed. Then, the relations between culture and civilization, art and human are examined.In the fourth part of the study, the science of anthropology is discussed extensively. The definition, scope, history, sub-branches and important scientists of anthropology are discussed. Art anthropology is included in the fifth chapter, which is the last part of the conceptual framework. In this section, after examining the functions of art and anthropological study of art, some anthropological art studies are included.In the last part of the study, the data obtained as a result of the interviews with the participants were analyzed and interpreted. The aim here is to access participants' thoughts on the relationship between anthropology and arts sciences. In the light of the information obtained, it can be said that the majority of the participants found the use of anthropology useful in art education.
The opinions of final year students of the department of work education on art sciences and art anthropology
Keywords: Antropoloji; Art; Art Anthropology; Art Education; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Öğrenciler; Öğrenim ve öğretim; Painting; Resim; Sanat; Sanat Antropolojisi Anthropology; Sanat Eğitimi; Students; Study and teaching