Bakırköy kadın ve çocuk tutukevinde bulunan kadınların üreme sağlığı durumlarının belirlenmesi - Narin, Ayla (My University, 2004)
BAKIRKÖY KADIN VE ÇOCUK TUTUKEVİNDE BULUNAN KADINLARIN ÜREME SAĞLIĞI DURUMLARININ BELİRLENMESİ Adı ve Soyadı:Ayla NARİN Danışman Adı:Prof. Dr. Nuran KÖMÜRCÜ Program:Hemşirelik Kadın Hastalıkları Hemşireliği Amaç: Bu çalışma Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevinde bulunan kadınların üreme sağlığı durumlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma kapsamına Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevinde 01.02.2003-21.03.2003 tarihleri arasında hafta içi her gün çalışmayı kabul eden tutuklu/ hükümlü 122 kadın ile 30dk yüz yüze görüşerek yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak kadınların tanıtıcı özellikleri, evlilik, menstrüel düzen, tuvalet hijyeni, doğurganlıkları, jinekolojik sorunları, sağlık öyküleri, cinsel yaşamları, aile planlaması yöntemlerine ilişkin olarak hazırlanan soru formu kullanılmıştır. İzmit Kapalı Cezaevinde bulunan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 20 tutukluya ön uygulama yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 10.0, İnstat 2 paket program kullanılarak yüzdelikler, ki-kare önemlilik testleri uygulanmıştır. Bulgular:Olgular 14-64 yaşları arasında, okuryazar/ ilkokul mezunu(%66.4), tutukluluk öncesinde çalıştıkları(%59.8), sosyal güvencelerinin olmadığı(%63.1) ve 0-1 yıldır tutuklu/ hükümlü(%77) oldukları saptanmıştır. Olguların evli olma durumları ile yaş ve eğitim durumu, evlilik kararını kim verdiği ile yaş ve sosyal güvence, adetlerinde değişiklik yaşanma durumu ile yaş grubu ve eğitim durumu, adetlerinde ne kullandıkları ile yaş grubu, tuvalet temizliğini nasıl yaptığı ile tutukluluk öncesinde en uzun yaşanılan yer, gebelik, doğum ve yaşayan çocuk sayıları ile yaş ve eğitim durumu, doğum öncesi bakım alma durumu ile yaş grubu, eğitim durumu ve sosyal güvence, gebeliklerinde tetanos aşısı olma durumu ile yaş grupları, düzenli meme muayenesi yapma durumu ile yaş grubu ve eğitim durumu, cinsel yolla bulaşan hastalıkları bilme durumu ile eğitim durumu ve tutukluluk öncesinde en uzun yaşanılan yer, eşinin eğitim durumu ile cinsel sorun yaşama durumu, evlilik kararını kim verdiği ile cinsel sorun yaşama durumları ve yaşadıkları cinsel sorunlar arasında anlamlı ilişki bulunmuştur(p<0.05). Sonuç: Olguların üreme sağlına ilişkin olarak duyarlılıklarının arttırılması, menstrüel ve tuvalet hijyeni, jinekolojik sorunları, düzenli meme muayenesi ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri konusunda eğitim gereksinmesi olduğu saptanmıştır. Sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur. Tutuklu/ hükümlü, üreme sağlığı,cezaevi. TO DETERMİNE THE REPRODUCTIVE HEALTH STATUS İN LİVİNG WOMEN AT BAKIRKÖY WOMEN AND CHİLD PRİSON/ JAİL. Objective: This descriptive study was carried out among women who live in Bakırköy Women and Child Prison to determine the level of productive health. Material and Method: One hundred twenty two women who accept this study were interwied in weekday between 01.02.2003 and 21.03.2003. During the interview the women were asked to fill in a quastionare concerning women's descriptive knowledges, marital status, menstrual regularity, perineal hygien, parite, gynecology problems, health stories, sexual life, contraception methods. As statical analysis Ki square test and importance of the percenteges were used and calculations were done W/ SPSS 10.0, instant statical softwere. Results: The women have ages between 14 and 64, literate/ graduate primary education(%66.4), worker before to be prisoner (%59.8), health confidence (%63.1), prisoner between 0 -1 year (%77). There is a statistically significant between the women's marital status and their age, educational background, between who makes the marrige decision and their age, social assurance, between what used to menstrual flow and age groups, between what sort of perineal hygien and the most life place before prisoner, between pregnancy, labour, parite and age, educational level, social assurance, between tetanus vaccination in pregnancy and age groups, between to inspect breast regularly and age groups, educational level, between the level of knowledges concerning Sexually Transmitted Diseases and educational level, the most life place before prisoner, between husband's educational level sexual problems, between who makes the marriage decision and sexual problems.(p< 0,05). Conclusion:Women need educational about reproductive health, menstrual and perineal hygien, gynecologic problems, to inspect breast regularly, Sexually Transmitted Disease and contraception methods. To suggestion among results have been given. Key Words: Prisoner, Reproductive health, Prison.
Keywords: Cerrahi; Kadın Hastalıkları; Kadın hastalıkları (jinekoloji); Kadın hastalıkları (jinekoloji) ve doğum; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri