QUALICOPC: Birinci basamak sağlık hizmetlerini kalite, maliyet ve eşitlik açısından değerlendiren çok ülkeli bir çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: QUALICOPC (Avrupada Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerin- de Kalite ve Maliyet) çalışması kalite, eşitlik ve maliyet anlamında Av- rupadaki birinci basamak sistemlerinin performansını değerlendir- meyi amaçlayan bir çalışmadır. Yedinci Çerçeve Programı dahilin- de Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir. Bu makalede QUALICOPC çalışmasının dayandığı bilimsel kanıtlar ve çalışmanın yönteminin yanı sıra Türkiyedeki örneklem seçiminin ayrıntıları anla- tılacaktır. Yöntem: QUALICOPC çalışmasının başlangıç tarihi 2010, sonla- nım tarihi Mayıs 2013tür. Veriler 31 Avrupa ülkesini kapsamakta- dır (27 Avrupa Birliği üyesi ile zlanda, Norveç, Türkiye ve sviçre). Ayrıca Avustralya, srail ve Yeni Zelandadaki araştırma merkezle- ri/enstitüleri de çalışmaya katılmıştır. Veri toplama işlemi üç düzey- de yapılacaktır: Sağlık hizmeti sunum sistemi, aile hekimliği uygu- laması ve hizmet alan hasta. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde uygulama ve hastaya yönelik bilgi aile hekimlerinden ve hastalar- dan alınacaktır. Soru formları aile hekimlerinin profesyonel davra- nışları, hastaların beklenti ve davranışlarına yönelik daha derin bir bilgilenme imkanı sağlayacaktır. Sağlık sistemi ve ulusal düzeyde- ki veriler için Primary Health Care Activity Monitor Europe (PHA- MEU) veritabanı ve benzerleri esas alınacaktır. Türkiye verisi bir ve- ya iki il içeren ve coğrafi dağılıma göre seçilmiş toplam 6 bölgeden Aile Sağlığı Merkezleri temel alınarak toplanacak ve örneklem se- çiminde ilin aile hekimliğine geçtiği tarih göz önünde bulunduru- lacaktır. Örneklemin en az %10unun aile hekimliği uzmanları ve onların hastalarından oluşmasına dikkat edilecektir. Sonuç: QUALICOPC çalışması, farklı veri kaynaklarını kullanan kapsamlı analiz imkanı veren yöntemiyle birinci basamak hizmet sunum sistemlerinin güçlendirilmesi ve kanıta dayalı sağlık politi- kaları geliştirilmesi yönünde katkı sağlayacaktır.

Objectives: The QUALICOPC (Quality and Costs of Primary Care in Europe) study aims to evaluate the performance of primary care sys- tems in Europe in terms of quality, equity and costs. QUALICOPC is funded by the European Commission under the "Seventh Framework Program". In this article the background and design of the QUALICOPC study and also sample selection procedure in Turkey are described. Methods: QUALICOPC started in 2010 and will run until 2013. Data will be collected in 31 European countries (27 EU countries, Iceland, Norway, Switzerland and Turkey). Some research centers/institutes which are in Australia, Israel and New Zealand also contributing to the study. The study uses a three level approach of data collection: the health supply system, practice and patient. Surveys will be held among general practitioners (GPs) and their patients, providing evidence at the process and outcome level of primary care. These surveys aim to gain insight on the professional behavior of GPs and the expectations and actions of their patients. To gather data on the structure and national level, the study uses existing data sources such as the Primary Health Care Activity Monitor Europe (PHAMEU) database. Data collection in Turkey will take place in 6 regions, each including 1 or 2 provinces, selected according to geographical distribution. Sample selection is based on Family Medicine Centers and provinces will be selected according to starting date of family medicine scheme. At least 10% of the sam- ple will be selected among family physicians with vocational train- ing and their patients. Conclusions: By its design, in which different data sources are combined for comprehensive analyses, QUALICOPC will con- tribute to the discussion on the merit of strengthening primary care systems and to evidence based health policy development.
QUALICOPC: a multi-country study evaluating quality, costs and equity in primary care
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Temel Sağlık Hizmetleri; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri