Güngör Dilmen’in tiyatrolarında kadın - Güngör, Yüsra (My University, 2019)
Cumhuriyet döneminin önemli yazarlarından Güngör Dilmen tiyatro eserleriyle tanınmıştır. Aldığı eğitim dolayısıyla sahne, ses ve ışık alanındaki deneyimlerini eserlerine yansıtmıştır. Sade sahne tasarımına sahip olan eserlerde oyunların temaları ön plandadır. Oyunların temalarını çarpıcı kılan kadın karakterlerdir. Sanat hayatı boyunca tiyatroyla ilgilenen yazar, tiyatronun topluma ayna tutma özelliğiyle çağın eleştirisini başarılı bir şekilde yapmıştır. Dram, komedi ve absürt tiyatro türlerinde eser veren yazar için önemli olan dram unsurudur. Tarihteki ve mitoslardaki dram içinde insanlığın bütün hâllerini işlemiştir. Hümanist bir yaklaşıma sahip olan yazar İlk Çağ uygarlıklarından, Aztek’lere, Eski Yunan’dan, Anadolu insanına kadar bütün toplumları ve acılarını gözler önüne sermiştir. Bütün insanlığı kucaklayan yazarın karakterlerinin her biri kendilerini yıkıma ya da başarıya götürecek bir duygunun peşinden koşan tutkulu kişilerdir. Tezin amacı tarih boyunca rolleri değişen kadınların Dilmen’in eserlerine nasıl yansıdığını göstermektir.

One of the important writers of the Republic period, Güngör Dilmen is known for his theatrical production. As a result of his education, he has reflected his experiences in the field of stage, sound and light into his works. In the works with simple stage desing, the themes of the plays are in the foreground. This is the female characters that reveal the themes of the plays.The writer who is interested the theatre along the his art life has made the critique of the are successfully with the feature of keeping the mirror in the society. For the writer who produces dram, comedy and absurd drama is the most important thing is factor of dram. In the drama of history and mythos, he has dealt with all forms of humanity. The author, who has a humanist approach , displayed all the societies and their sufferings from first age civilizations tho the Aztecs, from the Ancient Greece to the Anatolian people. Each of the characters of the author who embrace all mankind are passionate people who pursue a situation that leads themselves to destruction or success.The aim of the thesis is to show how women roles have changed throughout history reflect on Dilmen’s work.
Keywords: female; Güngör Dilmen; History and criticism; kadın; Tarih ve eleştiri; theater; tiyatro Güngör Dilmen; Turkish literature; Türk edebiyatı