Psikolojik Doğum Sırası İle Yetersizlik Duygusunun Yetişkin Bağlanma Stillerini Yordama Düzeyinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı yetişkin bağlanma stillerinin psikolojik doğum sırası ve yetersizlik duygusuaçısından yordanma düzeyinin incelenmesidir. Bu doğrultuda araştırmaya üniversitede öğrenim gören 73’ü(%27,7) erkek 191’i (%72,3) kadın toplam 264 üniversite öğrencisi katılmıştır. Veriler White-CampbellPsikolojik Doğum Sırası Envanteri, Yetersizlik Duygusu Ölçeği ve Yetişkinler İçin Yaşantılar Envanterikullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde Pearson analizi, Bağımsız Gruplar T testi ve ÇokluRegresyon analizleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre BÇPDS (Büyük Çocuk Psikolojik DoğumSırası), KÇPDS (Küçük Çocuk Psikolojik Doğum Sırası) ve yetersizlik duygusu puanları birlikte yetişkinbağlanma stillerinden kaçınmacı bağlanma alt boyutunun yaklaşık %11’ini açıklarken TÇPDS (Tek ÇocukPsikolojik Doğum Sırası) ve yetersizlik duygusu puanları birlikte yetişkin bağlanma stillerinden kaygılıbağlanma alt boyutunun %21’ini açıklamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre bireyin kendisine veyeterliliklerine yönelik değerlendirmeleri ile birlikte aile içerisinde geliştirmiş olduğu bağlanmaörüntülerinin yanı sıra aile içerisindeki psikolojik konumunu algılayışı yetişkin hayatındaki ilişkilerinniteliğinde belirleyici etkisinin olduğu söylenebilir.

The aim of this study is to examine predictive power of psychological birth order and inferiority feeling on adult attachment style. In this regard, 191 female volunteers (%72.3) and 73 male volunteers (%27.7), totally 264 students from Marmara University participated in the study. The White-Campbell Psychological Birth Order Inventory, Inferiority Feeling Scale and Experiences in Close Relationships Inventory were used to collect data. In data analysis, Pearson correlation, Independent Sample T test and multiple regression analyses were applied. PBO (Psychological Birth Order) first- born, PBO-Youngest and inferiority feeling scores explain approximately %11 of avoidant attachment sub-dimension within adult attachment styles. PBO-Onlyand and inferiority feeling scores explain approximately %21 of anxious attachment sub-dimension within adult attachment styles. According to the results of the research, it can be said that the individual’s perception relating to the psychological position in his/her family could have a decisive impact on the quality of individual’s adult life relations, as well as the individual’s considerations related to his/her abilities or individual himself/herself together with the patterns developed within the family.
Psychological Birth Order and Inferiority Feeling as Predictors of Adult Attachment Style
Keywords: Davranış Bilimleri; Psikoloji