Türkiye’de resim sanatının dolaşımı ve yaratım sürecine etkileri - Yağız, A. Elif (My University, 2010)
Sanatın uygarlık tarihiyle ilişkisi birçok bilimsel çalışmanın konu başlığı olmuş, bir çok tezin omurgasını oluşturmuştur. Özelikle savaş ve kaos dönemlerinde ortaya çıkan akımlar, üretilen işler sanat tarihi açısından bakıldığında en “bereketli” dönemlerdir. Olumsuzlukan doğan bir bereket... Sadece bu tezat ilişki bile, insanda, sanatçının belirsizlik dönemlerde içinde bulundukları ruh haline karşı ciddi bir merak uyandırıyor, kaos üretkenliği nasıl etkiliyor? Bahsedilen bu dönemlerden en yakın tarihlisi 2008 Küresel Mali Krizi... Ekonominin merkezini yerinden oynatan, hatta dünyanın çivisini yerinden çıkaran bu kriz sanatın da merkezini değiştirdi. Büyümekte olan ekonomilerin sanat pazarlarına ilgi arttı, doğuya doğru kayan sermaye, sanat piyasalarını da paralel şekilde etkiledi. Türkiye de, hem jeopolitik konumu, hem de büyüyen (en azından daralmayan) ekonomisiyle dünya sanat yatırımcılarının ilgisini çeker hale geldi. Bu anlamda, bu yeni konjonktür, Türk Sanat Piyasası’nın, bilinmezlerle dolu olsa da, ekonomik analizini yapmak ve gelinen duruma, kat edilen yola ışık tutmak bu tezin asıl amacını oluştutuyor. Aslında bu tez kısaca, tarihten bazı kriz ve kaos dönemlerini inceleyerek, krizlerin yaratıcı süreç üzerindeki etkisini ortaya koymaya çalışıyor.

The relation between art and civilisation history have inspired a lots of academic study. The art piece created specialy in kaotic times and the years of war are the most effective areas of man creativity, a creativity caused by damage. This is a good reason to reveal a curuosity about the mood, the creativty prosses of artists of these caotic times. How doas caos effcets the productiviy? One of this period have passed recently, 2008 global downturn… This crises which changed all the economic system has changed also the art market. The art of growing economic countries is more interesting nowadays, there is a parallel relation between the economy and the art market. Turkey, with its geopolitical situation and growing economy has become a more seductive country for the art invester now… This study aims to point this new area in the global art market and some caotic times in history to reveal how does the crises effect the artist productiviy.
Keywords: Resim; Resim Sanatı_Türkiye