STEM etkinliklerinin STEM alanlarına karşı tutum, bilgi işlemsel düşünme becerileri, STEM mesleklerine ilgi ve farkındalığa etkisinin incelenmesi - Uz, Gülsüm Yasemin (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı STEM etkinliklerinin yedinci sınıf öğrencilerinin, STEM Alanlarına Karşı Tutumlarına, Bilgi İşlemsel Düşünme Becerilerine, STEM Mesleklerine İlgilerine ve Farkındalıklarına Etkisinin incelenmesidir. Bu araştırmada karma desen çeşitlerinden “İç İçe deneysel gömülü desen” kullanılmıştır. Nicel bölümünde ön test-son testte kullanılan nicel ölçeklerin analizleri yapılmıştır. Nitel bölümde ise verilerin betimsel ve içerik analizleri yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 yılında İstanbul’daki bir ortaokulda öğrenim gören iki 7. sınıfın öğrencileri oluşturmuştur. Kontrol grubunda 30, deney grubunda 30 öğrenci yer almıştır. Kontrol grubunda MEB Fen Bilimleri dersi etkinlikleri işlenirken, deney grubunda ders kitabına ilave olarak araştırmacı tarafından geliştirilen STEM etkinlikleri uygulanmıştır. Araştırmanın uygulama aşaması 5 hafta sürmüş ve 5 STEM odaklı etkinlik gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın tutum değişkeni için nicel yapıdaki “STEM Tutum Ölçeği”, Bilgi İşlemsel Düşünme Becerileri değişkeni için nicel yapıdaki “Bilgisayarca Düşünme Becerileri Düzeyi Ölçeği ” ve nitel yapıdaki ” Etkinlik Değerlendirme Formu ” ile “öğrenci günlükler”; ilgi değişkeni için nicel yapıdaki “STEM Mesleklerine Yönelik İlgi Ölçeği”; farkındalık değişkenine ilişkin “STEM Mesleklerine İlişkin Farkındalık Formu” veri toplama araçları kullanılmıştır. Yapılan nicel ve nitel analizler den elde edilen veriler sonucunda; Ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin STEM Alanlarına İlişkin Tutumlarının artmasında STEM etkinliklerinin olumlu yönde anlamlı etkisi olduğu Bilgi İşlemsel Düşünme Becerilerinin artmasında STEM etkinliklerinin olumlu yönde anlamlı etkisi olduğu, STEM etkinliklerinin öğrencilerin STEM Mesleklerine İlgilerini artırmada olumlu yönde anlamlı etkisi olduğu ve STEM mesleklerine İlişkin farkındalıklarının artarak olumlu yönde gelişim gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlardan yola çıkılarak uygulayıcılara, araştırmacılara ve kurumlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

The aim of this study is to investigation of the effects of STEM activities on seventh grade students' Attitudes towards STEM Fields, Computational Thinking Skills, Interests and Awareness of STEM Professions. In this study, Nested experimental embedded design, one of the mixed pattern types, was used. In the quantitative part, the analyzes of the quantitative scales used in the pretest-posttest were made. In the qualitative part, descriptive and content analyzes of the data based on student rubrics and observations were made. The study group of the research consisted of two 7th grade students studying at a secondary school in Istanbul in 2017-2018.There were 30 students in the control group and 31 students in the experimental group.While the activities of the MEB Science curriculum were taught in the control group, STEM activities developed by the researcher were applied in addition to the textbook in the experimental group. The implementation phase of the research lasted for 5 weeks and 5 STEM-oriented activities were carried out. “STEM Attitude Scale” in quantitative structure for the attitude variable of the research, “Computer Thinking Skills Level Scale” in quantitative structure for the Level of Computational Thinking Skills and “Activity Evaluation Form” in qualitative structure and “student diaries”; “Interest Scale for STEM Professions” in quantitative structure for the interest variable; “STEM Professions Awareness Form” data collection tools regarding the awareness variable were used. As a result of the data obtained from the quantitative and qualitative analyzes; It has been found that STEM activities have a positive and significant effect on the increase in the Attitudes of Secondary School 7th Grade students towards STEM fields; STEM activities have a positive and significant effect on increasing the Level of Computational Thinking Skills; It has been concluded that STEM activities have a positive and significant effect on increasing students' interest in STEM Professions and their awareness of STEM professions has increased and improved positively. Based on the results, suggestions were made for practitioners, researchers and institutions.
Keywords: 7.sınıf; 7th Grade; Attitude; Bilgi İşlemsel Düşünme; Computational Thinking; Engineering; Fen; Fen-Teknoloji-Mühendislik-Matematik entegrasyonu (STEM); Matematik; Mathematics; Middle School; Mühendislik; ortaokul; Öğrenim ve öğretim; Science; STEM Meslekleri Science-Technology-Engineering-Mathematics Integration (STEM); STEM Professions; Study and teaching; tutum