Muhasebe denetimi sürecinde analitik inceleme prosedürleri - Bozkurt, Zeynep (My University, 2007)
Bu çalışmanın amacı; denetim faaliyetleri içerisinde etkinliğin ve verimliliğin artırılmasında büyük öneme sahip olan analitik inceleme prosedürleri hakkında detaylı bir araştırma yapmak ve bu prosedürleri uygulamalarla daha anlaşılır hale getirmektir. Analitik inceleme prosedürleri; çeşitli finansal ve finansal olmayan veriler ile işletmenin kayıtları arasındaki anlamlı ilişkilerin incelenmesiyle elde edilen bilgilerin, denetçi tarafından geliştirilen beklentilere uyup uymadığına bakılması işlemleridir. Çalışmada denetimin tanımı, tarihçesi, türleri ve dünyadaki denetim standartları ana hatlarıyla incelenmeye çalışılmıştır. Analitik incelemenin tanımı, amacı, denetim sürecindeki yeri, uygulanış zamanı ve türleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Ayrıca analitik inceleme tekniklerinin, denetimin farklı aşamalarında kullanımına ait iki adet örnek verilmiştir. İlk örnekte; yedi adım yaklaşımı kullanılarak alınan kredilere ödenen faiz giderlerinin analitik inceleme prosedürlerinin uygulanması suretiyle gelir tablosuna doğru yansıtılıp yansıtılmadığı incelenmiştir. İkinci örnekte; otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın 2005-2006 yıllarına ait olan yıl sonu konsolide bilanço ve gelir tablosu üzerinden, karşılaştırmalı tablolar analizi, dikey analiz ve oran analizi tekniklerinin kullanılmasıyla, iki yıllık mali tablolar analizi detaylı olarak yapılmaya çalışılmıştır.

The purpose of this study is making a detailed investigation about analytical procedures which has a significant importance in increasing the efficiency and productivity of auditing activities and making these procedures more understandable with exercises. Analytical procedures is the process of comparing the information gained by analyzing significant relations between various financial and non-financial data and enterprise’s records with the expectations developed by the auditor. In this study; the definition, short history and types of audit and auditing standards in the world is attempting to be substantially investigated. The definition, purpose, importance, execution time and types of analytical procedures is discussed in detail. Moreover, two examples are given regarding the usage of analytical procedures in different milestones of auditing process. In the first example; it is investigated that whether the interest expense paid for borrowings is accurately reflected to income statement by using analytical procedures and seven step approach. In the second example; two years financial statements of a company which activates in the automotive industry are attempting to be analyzed through year-end consolidated balance sheets and income statements for the years 2005 and 2006 by using comparative statements analysis, vertical analysis and ratio analysis.
Keywords: Finansal Tablolar; Muhasebe; Muhasebe Denetimi; Muhasebe_Analitik İnceleme