Bilişim çağında panpsişizm ve yeni bir iletişim modeli olarak akustik etkileşim - Ağaç Sucu, Semra (My University)
Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, verilere dayanan ve iletişimden çok etkileşimi önceleyen bir geleceği öngörmektedir. İnsan-makine etkileşimi, nesnelerin interneti, makine öğrenmesi, yapay zeka gibi konular, varlığın ne anlama geldiğini yeniden düşünmeyi gerektirmektedir. Canlı-cansız tüm varlıkları kapsayan böyle bir etkileşim, varlık felsefesinden bağımsız düşünülemez ve bu da ancak “varlık” ve “bilinç” ilişkisinin sorgulanmasıyla mümkündür. Bu kapsamda, felsefe tarihinde bilinç ve varlık ilişkisiyle en fazla ilgilenen yaklaşım olan Panpsişizm, bu araştırmanın bel kemiğini oluşturmuştur. Panpsişizm, evrende canlı-cansız her şeyin bir bilinci olduğunu savunan bir yaklaşım olması dolayısıyla, geleceğin etkileşim biçimi için önemli bir çerçeve sağlamaktadır. Diğer taraftan, kuantum fiziğindeki gelişmeler de, atomaltı dünyanın özünde bilinçli olabileceğine işaret etmektedir. Bu iki bilinç teorisinin savunduğu argümanlar arasında önemli benzerlikler bulunmaktadır. Bu nedenle bu tezde, panpsişizm ve kuantum bilince dayanan bir etkileşim teorisinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gömülü Teori yönteminin kullanıldığı bu araştırmada, panpsişizmin evrene atfettiği bilincin, ses ile ilişkili olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Burdan hareketle, bilinç-ses ilişkisi fenomenolojik bakış açısıyla incelenmiş, sesin ontolojik özelliklerinden ve işitme fizyolojisinden hareketle, yankı ontolojisine ve akustiğe ulaşılmıştır. Bu araştırmanın temel hipotezi; kuantum evreninde etkileşim biçiminin akustik olduğudur. Bu tezi kanıtlamak üzere, kuantum süreçlerinin akustik ilkelerle işlediği ve kuantum bilincin akustik bir bilinç olduğuna dair alt hipotezler geliştirilmiştir. Elde edilen sonuçlardan hareketle; akustik bilincin unsurları, etkileşim düzeyleri ve parametreleri belirlenmiştir.

Developments in information technologies foresee a future based on data and prioritizing interaction over communication. Issues such as human-machine interaction, the internet of things, machine learning, and artificial intelligence require rethinking the meaning of existence. Such an interaction, which encompasses all living and non-living entities, cannot be considered independently of ontology, and this is only possible by questioning the relationship between “existence” and “consciousness.” In this context, panpsychism, which is the approach most interested in the relationship between consciousness and existence in the history of philosophy, has formed the backbone of this research. Panpsychism, which is an approach that argues that everything in the universe, whether living or non-living, has a consciousness, provides an important framework for the form of interaction in the future. On the other hand, developments in quantum physics also indicate that the subatomic world may be conscious in its essence. There are important similarities between the arguments defended by these two theories of consciousness. Therefore, this thesis aims to develop an interaction theory based on panpsychism and quantum consciousness. In this research where the Grounded Theory method was used, findings were obtained that the consciousness attributed to the universe by panpsychism is related to sound. Based on this, the consciousness-sound relationship was examined from a phenomenological perspective, and based on the ontological properties of sound and hearing physiology, echo ontology and acoustics were reached. The basic hypothesis of this research is that the interaction form in the quantum universe is acoustic. In order to prove this thesis, sub-hypotheses were developed that quantum processes operate with acoustic principles and that quantum consciousness is an acoustic consciousness. Based on the obtained results, the elements of acoustic consciousness, interaction levels and parameters were determined.
Panpsychism in the information age and acoustic interaction as a new communication model
Keywords: Acoustic Interaction; Akustik Etkileşim; Bilişim teknolojisi; Communication and technology; Duyum; Hearing; Information technology; İletişim ve teknoloji; İşitme; Kuantum Bilinç; Panpsişizm; Panpsychism; Philosophy of Sound; Quantum Consciousness; Sensation; Ses Felsefesi