5. sınıf öğrencilerinin dijital vatandaşlık becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir eylem araştırması - Aslan, Vedat (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin dijital vatandaşlık becerilerini geliştirmektir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde İstanbul Sancaktepe’ de bulunan bir devlet okulundaki 5. sınıfa yer alan 30 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Bu çerçevede, İstanbul Sancaktepe’ de bulunan bir devlet okuluna devam eden bir tane 5. sınıfta bulunan öğrenciler katılımcı olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri; ön ve son algı anketi, araştırmacı ve öğrenci günlükleri, etkinlik çalışma yaprakları, sınıf içi ses kayıtları, öğrenci ödev ve çalışmaları, gözlem ve görüşme araçları kullanılarak toplanmıştır. Veriler içerik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda dijital vatandaşlık temelli uygulanan etkinlikler neticesinde, öğrencilerin derse karşı motivasyonlarının, ilgilerinin, katılımlarının arttığı, öğrencilerde bilgi ve beceri düzeyinin yükseldiği ortaya çıkmıştır.

This research aims to develop the digital citizenship skills of primary school 5th-grade students. In this study, action research design, one of the qualitative research methods, was used. The research was conducted with 30 students in the 5th grade of a public school in Istanbul Sancaktepe in the spring term of the 2021-2022 academic year. The participants of the research were determined according to the purposive sampling method. In this way, students in the 5th grade attending a public school in Istanbul Sancaktepe were determined as participants. The research data include pre-and post-perception surveys, researcher and student diaries, activity worksheets, in-class audio recordings, student homework and studies, observation, and interview tools. The data were analyzed by the content analysis method. As a result of the research, as a result of the activities implemented based on digital citizenship, it was revealed that the students' motivation, interest, and participation in the lesson increased, and their level of knowledge and skill increased.
An action research on the development of digital citizenship skills of 5th grade students
Keywords: Citizenship; Citizenship Education; Digital Citizenship; Dijital Vatandaşlık; Öğrenim ve öğretim; Social science; Sosyal Bilgiler; Sosyal bilimler; Study and teaching; Vatandaşlık; Vatandaşlık Eğitimi Social Sciences