Yağmur alt olaylarının mısırın (Zea mays L.) gelişim ve mineral içeriği üzerine etkilerinin araştırılması - Güngörsün, Ayşe (My University, 2010)
YAĞMUR ALT OLAYLARININ MISIRIN (Zea mays L.) GELİŞİM VE MİNERAL İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ Yağışlar floristik varlığın sürdürülmesinde eşsiz bir kaynak olup, toprağın mineral besleyici kompozisyonunun belirleyici faktörlerinden biridir. Yağmur alt olayları olarak adlandırılan ilk ve son yağış periyotları arasında asitlik ve kimyasal içerikleri bakımından farklar bulunmaktadır. Yağmur alt olaylarının içeriklerindeki bu farklılıkların bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, ayrı ayrı toplanmış yağmur örnekleri, kontrollü yetişme odası koşullarında saksıda yetiştirilen Zea mays L. (mısır) fidelerinin sulanmasında kullanılmıştır. Bitkinin değişik kısımlarına (gövde ve yapraklar) ait mineral kompozisyonları alev fotometresi (FP) ve atomik absorbsiyon spektrofotometresi (AAS) tarafından belirlenmiştir. Yağışın ön (ilk 5 dakikalık- ilk yağmur) ve sonrasında (son yağmur) toplanan örneklerle sulanan bitkilere ait büyüme parametreleri (Gövde boyu, alt ve üst yaprak uzunlukları, yaprak, gövde yaş ve kuru ağırlıkları) ile yaprak ve gövdelerin Ca+2, K+, Mg+2 ve Fe+3 miktarları kontrol (Hoagland çözeltisi) ile sulanan bitkilere ait verilere göre istatistiksel olarak (SPSS 11.5 istatistik paket erlendirilmiştir. Araştırma sonuçları bitki boyunda, yaprak uzunluğunda, yaprak ve gövdelerin yaş ağırlığı ile yaprakların kuru ağırlığında anlamlı bir artış olduğunu göstermiştir. Veriler, her iki yağmur alt olayına ait sular ile büyütülen bitkinin yaprak ve gövdelerinde Ca+2, K+ içeriklerinin arttığını göstermiştir. Diğer yandan her iki yağmur su örneği ile yetiştirilen fidelerdeki Mg+2 ve Zn+2 miktarları azalırken Ca+2 ve K+ alımı ise devam etmiştir. Her iki yağmur suyunun kullanıldığı bitkinin tüm kısımlarındaki Fe+3 ve Na+ içeriklerinde önemli bir fark bulunmamıştır.

THE EFFECT OF SUB-EVENTS OF RAIN ON GROWTH AND DEVELOPMENT BY CORN (Zea mays L.) Precipitation is an essential maintenance source for floristic existence, and one of the factors determining soil mineral nutrient composition. There are differences in acidity and in chemical content of early and late parts of rain storm. These differences in the sub-events of rain are considered important for plant growth and development. In the present study, rain samples collected from both rain events were used for watering Zea mays L. seedlings grown in pots in controlled greenhouse conditions. The mineral composition of different parts of plants (stem and leaves) were determined by flame photometer (FP) and atomic absorption spectrophotometry (AAS). The growth parameters (plant height, lower and upper leaf length; leaf, stem fresh and dry weights) of seedlings watered with the rain samples collected from early and late parts of precipitation (the first 5 min. and thereafter), as well Ca+2, K+, Mg+2 and Fe+3 contents, were compared statistically (SPSS 11.5 for Windows) to those of seedlings watered with control (Hoagland solutions) plants. Research results showed that the plant heights and leaf lengths, fresh weights of stem and leaves, and dry weights of leaves were significantly increased compared to controls. The data from the plant stems and leaves treated with both pro and past events of rain showed that Ca+2 and K+ contents were increased. On the other hand, in plants treated with two rain samples, the amount of Mg+2 and Zn+2 decreased, while Ca+2 and K+ increased. No significant difference was found between the Fe+3 and Na+ content of all parts of plants treated with both rain samples.
Keywords: Besin Maddeleri; Bitkiler; Biyoloji