Planlı davranış teorisi çerçevesinde sürdürülebilir tüketim niyetinin sürdürülebilir tüketim davranışına etkisi - Sayım, Edanur (My University, 2024)
Sürdürülebilir turizm, çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarda dengeli bir gelişim sağlamayı hedefleyen bir yaklaşımdır. Bu çalışma, planlı davranış teorisi çerçevesinde sürdürülebilir tüketim niyetinin sürdürülebilir tüketim davranışına etkisini incelemektedir. Araştırma, son iki yıl içinde Türkiye'deki çeşitli otellerde konaklamış 18-65 yaş arası 389 yetişkin katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Gelişmekte olan ekonomilerde yetişkin ve eğitimli tüketicilerin çevresel davranışlara katılma eğilimlerinin daha yüksek olduğu ve bu tüketim kalıplarının anlaşılmasının değerli bilgiler sunduğu gözlemlenmiştir. Araştırmada, katılımcıların otellerdeki konaklama deneyimleri ve tercihleri, sürdürülebilir tüketim niyeti ve davranışı üzerindeki etkileriyle birlikte, demografik ve sosyo-ekonomik faktörler ışığında değerlendirilmiştir. Çalışma aynı zamanda planlı davranış teorisinin uygulanabilirliğini ve bireylerin sürdürülebilir tüketim davranışını sürdürülebilirlik konularına yönelik algılanan bilgi perspektifinden anlamak için genişletilmesi ihtiyacını da göstermektedir.

Sustainable tourism is an approach that aims to achieve balanced development in environmental, economic, and social dimensions. This study examines the impact of sustainable consumption intention on sustainable consumption behavior within the framework of the theory of planned behavior. The research was conducted on 389 adult participants aged 18-65 who stayed in various hotels in Turkey over the past two years. It has been observed that adult and educated consumers in developing economies have higher tendencies to engage in environmental behaviors and that understanding these consumption patterns provides valuable insights. The study evaluates participants accommodation experiences and preferences in hotels, along with the effects on sustainable consumption intention and behavior, in the light of demographic and socio-economic factors. Additionally, the study highlights the applicability of the theory of planned behavior and the need to extend it to understand individuals sustainable consumption behavior from the perspective of perceived knowledge on sustainability issues.
The impact of sustainable consumption intention on sustainable consumption behavior within the framework of the theory of planned behavior
Keywords: Consumer behavior; Consumer satisfaction; Planlı Davranış Teorisi; Sustainable Consumption Intention; Sustainable Tourism; Sürdürülebilir Turizm Sustainable Consumption Behavior; Sürdürülebilir Tüketim Davranışı; Sürdürülebilir Tüketim Niyeti; Theory Of Planned Behavior; Tüketici davranışı; Tüketici memnuniyeti