Flekso baskı sistemindeki gelişmelerin baskı kalitesine etkisinin incelenmesi - Ergen, Cem (My University, 2010)
FLEKSO BASKI SİSTEMİNDEKİ GELİŞMELERİN BASKI KALİTESİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Flekso baskının son 25 yıldan beri basılı mamül üretimindeki üretim oranı artmıştır. Bunun nedeni ise kalıp ve makine teknolojilerinde yapılan iyileştirmelerdir. Bakalit tozu, kalitesiz lastik kullanılarak el becerisiyle hazırlanan kalıplarla yapılan kalitesiz baskılar, bugün el değmeden ileri teknoloji ürünü makinalarla hazırlanarak bilgisayar kontrollü baskı makinaları ile %70 lik tram sıklığında baskılar yapılmaktadır. Kaliteli baskı sonuçlarını etkileyen baskı öncesindeki hazırlık aşamalarında ve baskıda onlarca parametre vardır. Bu çalışmada, henüz ülkemizde ve dünyada flekso baskı makinalarında oldukça yeni kullanılmağa başlayan servo motorlu makinalarla konvansiyonel elektrik motorları dişli sistemli makinaların mukayesesi yapılarak servo motorlu makinaların baskı kalitesini nasıl etkilediği test baskıları yapılarak uygulamalı incelenmiştir. Test baskıları için analog pozlandırma ile kalıplar hazırlanıp, bu kalıplar ile sabit koşullar altında test baskıları yapılmıştır. Konvansiyonel elektrik motorları dişli sistemli makinaların baskı görüntüsü üzerindeki çarpma izleri tespit edilmiştir. Yapılan test baskılarının, densitometre ile yapılan ölçümleri sonucunda ölçülen renk ve ton farlılıklarının bulguları, grafik ve tablolar halinde gösterilmiştir. Yapılan tespitlerin değerlendirilmeleri yapılmıştır.

THE INVESTIGATION OF THE PRINTING QUALITY EFFECTED BY THE DEVELOPMENTS IN FLEXO PRINTING SYSTEMS Flexo printing has increased the percentage of the printed material in the market for the last 25 years. The reason for this is the developments in the production of plate and machinery technologyUsed to be bad quality printing with handmade plates produced from bakelite powder, bad quality rubber, nowadaysit is possible to produce plates untouched controled by computers possible top rint with %70 halftone dots. There are so many parameters effecting good quality printing results during pre-print production and printing. This work will compare servo motor used machines and gear used conventional machines also it has been analyzed how does it effect the printing quality. For the test printings analog plates has been prepared and test printing has been made under constant conditions. The bouncing effect has determinated with convetional gear printing machine. The test printings made with the measurement by densitometer the measured colour and tone differences, the graphic and charts has shown the asssessment has been made for the determination
Keywords: Baskı Kalitesi; Flekso Baskı; Matbaa; Matbaa Eğitimi