Türkiye'de çocuk dergiciliğinde tasarım : Kırmızıfare dergisi örneği - Gülleb, Oğuz (My University, 2019)
Çocuk dergileri bilginin, kültürel değerlerin ve estetik zevklerin kazanılmasının en etkili ve eğlenceli yoludur. Çocukları okumaya, öğrenmeye ve olumlu davranışlara yönlendiren, bilgi edinmeyi sevdiren dergilere ihtiyaç duyulmaktadır. Popüler kültürün baskın olduğu günümüzde, çocuklara okuma alışkanlığı kazandıracak, kültürel ve yerel değerlerini öğretecek yayınların görsel kimliğinin de çocuklara uygun olması gerekmektedir. Onların bilişsel düzeylerine, beklentilerine, hayal dünyalarına ve ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanmış görsel mesajlar, çocukların hem kişisel gelişimlerinin hem de estetik zevklerinin gelişimine yardımcı olacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde görsel bir iletişim sanatı olan grafik tasarım unsurları, ilkeleri, dergi yayıncılığı tarihi ve tasarım süreçleri incelenmiştir. İkinci bölümde çocukların bilişsel gelişim süreçleri ve görsel dil arasında bir ilişki kurulmuştur.. Üçüncü bölümde çocuk dergisi tasarımları Kırmızıfare çocuk dergisi özelinde incelenmiştir. Karşılaşılan sorunlar belirtilmiş ve öneriler sunulmuştur. Araştırma neticesinde derginin görsel unsurlarının ve tipografisinin, hedef kitlesi olan çocukların düzeyine uygun olmadığı, metin yoğunluğunun fazla olduğu ve derginin bölümleri ve tüm sayıları arasında görsel bütünlüğün sağlanamadığı görülmektedir.

Children's magazines are the most effective and enjoyable way to acquire knowledge, cultural values and aesthetic pleasures. There is a need for journals that direct children to reading, learning and positive behaviors and making them love to learn. The visual identity of publications that will give children reading habits and teach cultural and local values should be appropriate for children nowadays, in wich the popular culture is dominant. The visual messages tailored to their cognitive levels, expectations, imagination and needs will help children develop both personal development and aesthetic tastes.In the first part of the study, graphic design elements, principles of visual communication art, history of magazine publishing and design processes are examined. In the second part, the relationship between children's cognitive development processes and visual language is established. In the third chapter, the designs of the children's magazine have been examined especially in Kırmızıfare Children's Magazine. Encountered problems and suggestions are presented. As a result of the research, it is seen that the visual elements and typography of the journal are not suitable for the level of children aged 7-13, the density of the text is high, and the visual integrity between the sections and all issues of the journal cannot be achieved.
Keywords: Bilişsel Gelişim Magazine Publishing; Children's Magazine Design; Children's periodicals; Cognitive Development; Çocuk dergileri; Çocuk Dergisi Tasarımı; Dergi Yayıncılığı; Gazetecilik; Görsel Kimlik; Journalism; Turkey; Türkiye; Visual Identity