Öğretmenlerin yöntem tercihlerini etkileyen faktörler - AVCI, SÜLEYMAN (My University, 2023)
Öğretmenlerin kullandıkları öğretim yöntem ve tekniklerini tercih etme nedenlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, öncelikle bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Bu ölçme aracı kullanılarak, öğretmenlerin öğretim yöntem tercihlerini etkileyen faktörler, bu faktörlerin önem sıraları ve faktörlerin görev yapılan öğretim kademesi, cinsiyet ve mesleki deneyime göre değişip değişmediği analiz edilmiştir. Araştırmanın verileri, İstanbul İli Anadolu yakasında bulunan farklı ilçelerde görev yapan 371 öğretmenden toplanmıştır. Araştırma kapsamında geliştirilen \"Öğretmenlerin Öğretim Yöntemi Tercihlerini Etkileyen Faktörler Ölçeği\" 37 madde ve sekiz alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin yöntem tercihlerini sırasıyla; öğretilecek konunun yapısı, kullanılan öğretim yönteminin özellikleri, öğrencilerin önbilgisi, yeteneği, tutumu gibi özellikleri, öğrencilerin beklentileri, okulun fiziki yapısı, öğretmenin kendine olan güveni, kullanılacak yöntemin bilinirliği, fiziki-ekonomik imkânlar ve öğretmenin kaygılarının belirlediği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin yöntem tercihlerinde öğrenci ve öğretmen merkezli yaklaşıma eşit oranda önem verdikleri görülmektedir. Ayrıca, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin tercihlerinde öğrencileri daha fazla dikkate aldığı, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin tercihlerinin benzer olduğu, kadın öğretmenlerin yöntem tercihlerinde öğrenci özelliklerini, konu ve yöntem özelliklerini daha fazla dikkate aldığı, mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin, deneyimli öğretmenlere göre yöntem tercihlerinde tüm faktörlerden daha fazla etkilendikleri tespit edilmiştir.

The aim of this study is to determine the factors affecting the reasons why teachers prefer teaching methods and techniques they use. For this purpose, first of all, a measurement tool was developed. By using this instrument, the factors affecting teachers’ teaching method preferences, the order of importance of these factors and whether the factors change according to the teaching level, gender and professional experience were examined. The data of the study were collected from 371 teachers working in different districts on the Anatolian side of Istanbul. The “Factors Affecting Teachers’ Teaching Method Preferences Scale” developed within the scope of the research consists of 37 items and eight sub-dimensions. According to the research findings, the factors affecting teachers’ method preferences are as follows: (a) the structure of the subject to be taught, (b) the characteristics of the teaching method used, (c) the characteristics of the students such as prior-knowledge, ability, and attitude, (d) the expectations of the students, (e) the physical characteristics of the school, (f) teacher’s self-confidence, (g) awareness of the method to be used, (h) socio-economic opportunities and, (i) teachers’ anxiety. It has been observed that teachers give equal importance to student and teacher-centered approach in their method preferences. In addition, it was determined that the preferences of primary and secondary school teachers were similar, and they considered students more. It has been revealed that female teachers consider student characteristics, subject, and method characteristics more in their method preferences. It has been determined that teachers who are new to the profession are more affected by all factors in their method preferences than experienced teachers.
Factors affecting teachers’ teaching method preferences
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Social Sciences and Humanities; Education; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; teaching methods; teacher preferences; scale development; öğretim yöntemleri; öğretmen tercihleri; ölçek geliştirme