Çatışan kimlikler: İsrail’de toplumlar arası güvenlik ikilemi - Ersoy, Tuğçe (My University, 2016)
ÇATIŞAN KİMLİKLER:İSRAİL’DE TOPLUMLARARASI GÜVENLİK İKİLEMİ Filistin-İsrail çatışması genelde toprak üzerinden sürdürülen bir çatışma olarak görülür. Realist perspektiften bakıldığında, bu doğru olsa da; kimliğin korunması bağlamında da bir çatışmanın olduğu muhakkaktır. Bu çalışma, toplumsal (toplumlar arası) güvenlik ikilemi kavramını analitik çerçeve olarak kullanarak, İsrail vatandaşı Filistinliler ve Yahudiler arasındaki ilişkiyi, aynı zamanda Filistinlilerin İsrail devleti ile olan ilişkisini kimlik güvenliği bağlamında ele almaktadır. Çalışmanın hedefi İsrail’de toplumlar arası güvenlik ikileminin varlığını analiz etmektir. Bu açıdan, Arapların ve Yahudilerin Filistin’deki ilk karşılaşmalarından itibaren günümüze kadar gelen süreçte, Paul Roe’nun sınıflandırmasına göre hangi tür toplumsal güvenlik ikileminin ortaya çıktığı araştırılacaktır. Toplumsal güvenlik ikileminin analitik boyutları tarihsel analiz ve süreç takibi vasıtasıyla Araplar ve Yahudiler arasındaki ilişkiye tatbik edilecektir Toplumsal Güvenlik, Kopenhag Okulu, Toplumsal (Toplumlar-arası) Güvenlik İkilemi, Toplumsal Kimlik Çatışması, İsrailli Filistinliler

CONFLICTING IDENTITIES:INTER-SOCIETAL SECURITY DILEMMA IN ISRAEL Israeli-Palestinian conflict is generally conceptualized as a territorial conflict. Despite the fact that this is the case from a realist perspective; there is as well a protracted conflict over preserving the identity. Therefore, this study applies the concept of societal security dilemma to analyze the relations between Jews and Palestinians in the context of identity security. The objective is thus to examine the relevance of societal security dilemma in Israel. Pre-accepting that there is a societal security dilemma between Jews and Palestinians; this study seeks to find, based on the theory and the classification of Paul Roe, what kind of societal security dilemma occurs in Israel. To do so, four analytical dimensions would be applied to the case via process tracing and historical analysis. Societal Security, Copenhagen School, Inter-societal Security
Keywords: Filistinli Araplar; İsrail; Ortadoğu; Siyaset ve yönetim; Siyasi yönleri; Tarih