ÜLKELERİN ENDÜSTRİ 4.0 SEVİYESİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA DÜZEYLERİNEETKİSİNİN ANALİZİ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Teknoloji, inovasyon ve bilgi kavramlarının Endüstri 4.0 evriminin en önemli tetikleyicileri veaktörleri olduğu bilinmektedir. Ülkelerin Endüstri 4.0 yolculuğundan kaçınması mümkün değildir;bu nedenle ülkelerin rekabet edebilmesi için, Endüstri 4.0’ın temel özelliği olan insanlar-makinelerürünler arasında gerçek zamanlı iletişimler ile esnek, müşteri taleplerine özel, dijitalleştirilmişakıllı imalat modelleri uygulayarak üretim yapması gerekmektedir. Endüstri 4.0’ın sağladığı pekçok avantaj olmakla birlikte, bazı dezavantajları da tartışılmaktadır. Endüstri 4.0’ınavantajlarından en üst seviyede yararlanmak, dezavantajlarından ise en az etkilenmek için;ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlar kapsamında sürdürülebilirlik yaklaşımları iledeğerlendirilmesinin gerektiği, akademik literatürde ve uluslararası kuruluşların raporlarındabelirtilmektedir. Bu çalışmada Endüstri 4.0 aktörlerinin ve araçlarının, sürdürülebilir kalkınma veçevresel performanslar üzerindeki etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla uluslararasıkuruluşların yayınladığı ve ülkelerin yol haritalarını belirlemesinde baskıcı bir rehber olan küreselendekslerin göstergeleri, etkileyen ve etkilenen değişkenler olarak kullanılmıştır. Endüstri 4.0’ıtemsilen “Küresel İnovasyon Endeksi”, sürdürülebilir kalkınmayı temsilen ise “SürdürülebilirKalkınma Amaçları” ve “Çevresel Performans Endeksi” belirlenmiştir. Analiz için, endekslerde yeralan 116 ülkenin 2018 yılına ait veri seti kullanılmıştır. 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı, FaktörAnalizi ile boyut indirgenerek analize dahil edilmiştir. Regresyon Analizi ile inovasyonun,sürdürülebilir kalkınma ve çevresel performans üzerindeki etkilerini gösteren çeşitli modellerkurulmuştur. Elde edilen anlamlı modeller literatür ile karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır.

It is known that the concepts of technology, innovation and knowledge are the most important triggers and actors of the evolution of Industry 4.0.It is not possible for countries to avoid the journey of Industry 4.0. Therefore in order to compete the countries are required to produce by applying flexible, customer-specific, digitized intelligent manufacturing models that based on real-time communications between people-machines-products, which are the core characteristics of Industry 4.0. It is discussed in the literature that the Industry 4.0 has many advantages as well as advantages. To benefit from the advantages of Industry 4.0 at the highest level and to be least affected by the disadvantages; it is stated in the academic literature and in the reports of international organizations that sustainability approaches should be evaluated within the scope of economic, social and environmental dimensions. In this study, it is aimed to determine the effects of Industry 4.0 actors and tools on sustainable development and environmental performance. For this purpose, the indicators of global indices published by international organizations, which are a repressive guide in determining the country's road maps, were used as affecting and affected variables. "Global Innovation Index" in order to represent Industry 4.0; "Sustainable Development Goals” and “Environmental Performance Index" to represent sustainable development have been determined as the research input data. Data set of 116 countries that included in 2018 reports of the selected indices was used in the analyses. 17 Sustainable Development Goals were contained as dependent variables in the Regression Analyses after dimension reduction with Factor Analysis. Regression models have established with several versions showing the effects of innovation on sustainable development and environmental performance. The obtained significant regression models were interpreted comparatively with literature.
ANALYSIS OF THE EFFECT OF INDUSTRY 4.0 LEVEL ON SUSTAINABLE DEVELOPMENT DEGREES OF COUNTRIES