Basel II kriterlerinin Kobi’ler üzerindeki finansal etkileri ve öneriler - Yılmaz, Engin (My University, 2009)
Basel II standartları ile ilgili düzenleme ''Basel Komite'' si tarafından yürütülmektedir. Bu düzenlemeler hem bankacılık sektöründe hem de reel sektörde risk yönetimini geliştirmek, piyasa disiplini ve finansal istikrarı sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Basel II düzenlemeleri ile birlikte finans sektöründe çok önemli değişimler yaşanacaktır. Bu düzenlemeler bir süreci kapsamaktadır. Bu süreçte, bankaların kredi kullandırma şartları ve reel sektörün bu anlamdaki faaliyetleri açısından önemli ölçüde değişikliklerin meydana geleceği açıkça bellidir. Basel II standartları uygulamasının, ülke riski ve krediyi kullananın taşıdığı riske bağlı olarak bankaların sermaye gereksinimi ve bununla bağlantılı olarak firmaların kredi maliyetlerini değiştirmesi beklenmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ekonominin bel kemiği olarak faaliyet gösteren KOBİ'lerin bu süreçten etkileneceği aşikardır. KOBİ'lerin bu anlamda kısa zamanda uluslar arası standartlar çerçevesinde kredi koşullarına tabi olma zorunlulukları, ilk etapta büyük bir endişe ile karşılanan önemli bir değişimdir. Bu endişe aslında yersiz değildir çünkü yeni düzenlemeleri KOBİ'lerin teminat yapılarında, kredi maliyetlerinde, finansal raporlama ve muhasebe sisteminde önemli değişikliklere yol açacaktır. Türkiye'de bugüne kadar belirli standartlara göre faaliyet göstermek konusunda herhangi bir kurala tabi olmayan KOBİ'lerin bu anlamda zorlanacakları bir gerçektir. Basel II standartları, KOBİ'lerin bütün bu çalışmalarda ne kadar değişim göstereceği ve ne kadar etkileneceği merak edilen ve takip edilen bir husustur. Zira bu çalışmayla KOBİ'lerin hangi yönde ve ne derecede etkileneceğinin sağlıklı bir şekilde incelenmesi amaçlanmaktadır. Basel II, 2) KOBİ, 3) Derecelendirme 4) Sermaye Yeterliliği

Regulations abut Basel II standards are carried out by the Basel Committee. These regulations has been established to provide market discipline and financial stability, to improve risk management in real sector and banking sector,. With Basel II regulations significant changes will be experienced in the financial sector. These regulations include all this process. It is clear that, during this process significant changes will occur in banks' credit terms and in real sector activities. Credit costs of companies are expected to change by implementation of Basel II standards depending on the country risk and capital requirement of banks depending on creditor’s risk. It is obvious that tme SME’s which is the Backbone of the economy in developing countries will be affected. the process is obvious.The fact that SMEs are subjected to the international requirements of credit conditions in a short time frame is a significant change which was met with a big concern in the first place. This concern is not baseless because the new regulations will lead to significant changes in SMEs’ guarantee structures , in the cost of credit, in financial reporting and accounting system. It is fact that it will be a hard procedure to obey to certain standards for Turkey SMEs which till today were not objected to any rules. Basel II standards is important because we are curious to learn how much SMEs will change and be affected. in all these studies. It is aimed to find out accurately the influence and direction of affect to SMEs in this study. Basel II, 2) SME, 3) Rating 4) Capital Adequacy
Keywords: Kobilerin Finansal Sorunları; Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ)