Yetkinlik bazlı performans değerlendirme ile iş görenin çalışma memnuniyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi : multinet up uygulaması - Kocabaş, Ayşe Selen (My University, 2021)
YETKİNLİK BAZLI PERFORMANS DEĞERLENDİRME İLE İŞ GÖRENİN ÇALIŞMA MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: MULTİNET UP UYGULAMASI Bu araştırmada; yetkinlik bazlı performans değerlendirmesinin çalışanlar üzerindeki motivasyon açısından etkileri, iş gören memnuniyeti ile yetkinlik bazlı performans değerlendirmesi arasındaki ilişkinin durumu ve bu iki değişkenin alt boyutlar arasındaki ilişki düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma evrenini, İstanbul ilindeki hizmet sektöründe çalışanlar; örneklemini ise yeni nesil finansal teknoloji ve hizmet şirketi olan “Multinet Up” firma çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ve Reşitoğlu (2011) tarafından Minnesota İş Doyum Ölçeği ve İş Betimlemesi Ölçeği incelenerek hazırlanan Çalışan Memnuniyet ve Yetkinlik Bazlı Performans Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistikî analizleri SPSS yardımıyla yapılmıştır. Araştırmada anketin ana boyutlarının ve alt boyutlarının güvenirlilik analizi için Cronbach’s Alpha analizi, normal dağılım varsayımına uyup uymadığı çarpıklık ve basıklık katsayılarına bakarak belirlenmiştir. Ölçek yapılarına doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Araştırmanın hipotezleri parametrik test yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiki anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak; iş gören memnuniyeti, yönetim ve işletme içi ilişkiler, kariyer ve gelişim olanakları, ücret dışı olanaklar, iletişim, yetkinlik bazlı performans, eğitim ve tatmin, zaman yönetimi ve iletişim ile ücret ve beklentiler düzeyleri arasında pozitif yönlü yüksek ve orta düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır (r= 0,507-0,967; p<0,05). Buna göre yetkinlik bazlı performans değerlemenin iş gören memnuniyetini pozitif yönde ve istatistiki bakımdan anlamlı yordadığı oraya çıkmıştır. Employee, Employee Satisfaction, Job Satisfaction, Organizational Climate

In this study; It was aimed to determine the effects of competency-based performance evaluation on motivation on employees, the state of the relationship between employee satisfaction and competency-based performance evaluation and the level of relationship between these two variables sub-dimensions. The research universe is based on those working in the service sector in Istanbul; The sample is made up of employees of the new generation financial technology and service company “Multinet Up”. Personal Information Form developed by the researcher and Employee Satisfaction and Competency Based Performance Evaluation Scale prepared by Reşitoğlu (2011) by examining Minnesota Satisfaction Questionnaire and Job Descriptive Index were used as data collection tools in the study. Statistical analysis of the obtained data was made with the help of SPSS. In the study, Cronbach's Alpha analysis for the reliability analysis of the main dimensions and sub-dimensions of the questionnaire was determined by looking at the coefficients of skewness and kurtosis whether it complied with the normal distribution assumption or not. Confirmatory factor analyses were performed on the scale structures. The hypotheses of the research were evaluated using parametric test methods. Statistical significance level was accepted as p<0,05. As a result; Employee satisfaction, management and internal relations, career and development opportunities, non-wage opportunities, communication, competency-based performance, training and satisfaction, time management and communication, and wage and expectations levels were found to be positively high and moderately correlated (r = 0.507-0.967; p<0,05). Accordingly, it is revealed that competency-based performance evaluation predicts employee satisfaction positively and statistically significantly.
Keywords: Competency Based Performance; Çalışan Memnuniyeti; Çalışanlar; Employee Satisfaction; Employees; İş Doyumu; İş tatmini; Job satisfaction; Memnuniyet; Motivasyon Performance; Motivation; Performans; Satisfaction; Yetkinlik Bazlı Performans