Çocukta İntraabdominal Kitleye Neden Olan Üreteropelvik Bileşke Darlığı - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Dev hidronefroz, bir litreden fazla idrarın üriner toplayıcı sistemde birikmesi olarak tanımlanır. Nadir görülen bir durum olup batında yer kaplayan kitle lezyonu olarak karşımıza çıkabilir. Antenatal ultrasonografilerin ve radyolojik görüntüleme tekniklerinin ilerlemesi ile, hidronefroz vakaları daha sık ve erken tanı almakla birlikte, rastlantısal olarak saptanmaması ve bulgu vermemesi durumunda erişkinliğe kadar uzanan bir süreçte tanı gecikebilmektedir. Bu olgu sunumunda hazımsızlık ve hafif karın ağrısı gibi gastrointestinal şikayetler ile acil polikliniğine başvuran, fizik muayenede sol alt kadranda batın içi kitle palbe edilen ve sonuçta üreteropelvik bileşke darlığına sekonder dev hidronefroz saptanan 11 yaşında bir erkek hasta sunulmaktadır.

Giant hydronephrosis is a rare entity that may mimic benign and progressive intraabdominal cystic masses. It is defined as the presence of more than 1 liter of fluid in the collecting system of the kidney. Despite the increase in the use of antenatal ultrasound, giant hydronephrosis may still be seen in the pediatric population. Here, we report a case of giant hydronephrosis due to ureteropelvic junction obstruction mimicking an intraabdominal mass in an 11-year-old male who presented with abdominal pain and other gastrointestinal symptoms.
Ureteropelvic Junction Obstruction Mimicking an Intraabdominal Mass in a Child
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Üroloji ve Nefroloji