Değişik yüzey bitimlerine sahip protez kaide materyallerine Candida Albicans’ların tutunması - Nevzatoğlu, Uğur Erdem (My University, 2003)
Protez kullanan hastalarda, %9-97 arasında değişen oranlarda protez stomatitine rastlanma sıklığı bildirilmiştir. Protez stomatiti görülen bireylerde de % 9.4-94 arasında değişen oranlarda kandida görülme sıklığı bildirilmiştir. Araştırmacılar protez stomatitinin etiyolojisinde temel mikrobiyal faktörün Candida albicans olduğu, ayrıca protezlerin doku yüzeylerinin enfeksiyon için depo görevi gördüğü konusunda fikir birliği içerisindedirler. Çalışmamızın amacı, protez materyalleri ve yüzey farklılıklarının C. albicans'ların tutunmasına olan etkilerini değerlendirmektir. Çalışmamızda dört farklı akrilik kaide materyali (Impact, Paladent, Lucitone 199, Fortex Orthoacryl) ve beş farklı silikon esaslı yumuşak astar materyali [iki tanesi ısı ile sertleşen (Luci- Sof, Molloplast B), üç tanesi kimyasal yolla sertleşen (Ufi Gel P, Ufi Gel SC, Mollosil) silikon esaslı] kullanıldı. Üretici firma talimatlarına uygun olarak 10 x 10 x 2 mm boyutlarında numuneler hazırlandı. Hazırlanan numuneler, yüzey pürüzlülük ölçümleri yapıldıktan sonra, otoklavda sterilize edildiler ve C. albicans solusyonu ile kontaminasyona tabi tutuldular. Daha sonra ışık mikroskobu kullanılarak tutunan maya hücrelerinin sayımı yapıldı. Çalışmanın sonucunda yüzey pürüzlülüğü ile C. albicans'ların materyallere tutunma oranları arasında pozitif bir ilişki bulunamamıştır. C. albicans'ların yumuşak astar materyallerine akrilik kaide materyallerinden ve soğuk yumuşak astar materyallerine sıcak yumuşak astar materyallerinden daha fazla tutunduğu ortaya konmuştur. Klinik olarak karşımıza çıkan yüzey şekillerinin, literatürde mikrobiyal tutunmanın gerçekleşmemesi için gereken, 0.2 µm'lik değere ulaşamadığı dolayısı ile yeterli protez hijyeninin sağlanmadığı durumlarda mikrobiyal tutunmanın kaçınılmaz olduğu sonucuna varılmıştır. The prevalance of denture stomatitis among denture patients has been reported as varying between % 9-97. Also prevalance of Candida, among these patiens with denture stomatitis, has been reported as varying between % 9.4-94. Authors have agreed that C. albicans is the main etiological factor for the denture stomatitis and fitting surface of the denture act as a reservoir of infection. Aim of this study is to evaluate the effect of denture materials and different surface finishes to the adherence of C. albicans. Four different denture-base acrylic (Impact, Paladent, Lucitone 199, Fortex Orthoacryl) and five different silicon-based soft lining materials [two heat-cured (Luci- Sof, Molloplast B) and three cold-cured (Ufi Gel P, Ufi Gel SC, Mollosil) silicon-based] have been used in this study. 10 x 10 x 2 mm in diameter specimens have been prepared according to manufacturer's instructions. After completion of the surface roughness measurements, all specimens otoclave sterilized and contaminated with C. albicans solution. Consequently adhered C. albicans have counted with a light microscope. At the end of the study, no positive relation could be found between surface roughness and adherence of C albicans to materials. Significantly more C. albicans adherence seen at soft lining materials than acrylic base materials and also more adherence observed at cold-cured soft lining materials in comparison with the heat-cured ones. Roughness of the clinically observed surface finish types couldn't came close to 0.2 µm surface roughness value which is considered as a limit, that no microbial adherence can be seen, in the literature. So it was concluded that in case of the presence of poor denture hygiene microbial adherence is unavoidable.
Keywords: Cerrahi; Diş Hekimliği; prostetik diş hekimliği; Prostodontik (takma ve yapay diş bilgisi) diş hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri