IPv4’ten IPv6’ya geçiş süreci - Boztoprak, Ömer Tuğrul (My University, 2009)
THE PROCESS OF TRANSITION FROM IPv4 TO IPv6 The rapid increase in the number of devices connecting to the internet has gained a great momentum with the development of mobile technology. IPv4 is the internet protocol version that is used by internet nodes (any IP interfaces such as computer, router) to communicate with each other in today’s internet. IPv4 allows about 4.3 billion addresses and this limited number of addresses doesn’t meet the rapid growth of internet. In the time of this thesis writing, there are 1.5 billion addresses those are not distributed and this number will run out in 5 years according to experts. The insufficiency of the number of addresses in the face of rapid growth of internet was envisaged and a new protocol IPv6 was developed. While IPv4 has 32 bit addressing architecture, 128 bit addressing architecture of IPv6 allows an addressing capacity that is difficult to run out. According to a statement, there are 1 mole (6x1023) IPv6 addresses for each squaremeter on the world. With so many IPv6 addresses, the limitation for distribution of real IP addresses will be gone and there won’t be need for Network Address Translation (which means sharing limited real IP addresses to many users) anymore. Current operating systems supports IPv6 protocol, but internet service provider have to deploy IPv6 to provide users IPv6 access. Even if internet service provider is able to route IPv6, there won’t be IPv6 access with the internet gateways those are not IPv6 supported. In this paper, the innovations, changes, security issues and applications for IPv6 are mentioned. In section of studies, bandwidths for different operating systems (as routers) are examined and compared. In addition, different services for IPv6 access and IPSec application have been evaluated. Lastly, some security tests are conducted with IPv6 for known attack types.

IPv4’TEN IPv6’YA GEÇİŞ SÜRECİ Mobil teknolojilerin gelişmesiyle internete bağlanan cihaz sayısının hızlı artışı büyük bir ivme kazanmıştır. Günümüz internetinde düğümlerin birbirleri ile haberleşmesinde kullandığı adresleme protokolü IPv4 yaklaşık olarak 4.3 milyar adres imkanı tanımaktadır ve bu kısıtlı adres sayısı internetteki hızlı büyümeyi karşılamamaktadır. Bu tezin yazıldığı sırada, dağıtılmamış IPv4 adres sayısı 1.5 milyardır ve uzmanlara göre bu sayı 5 yıl içinde tükenecektir. İnternetin bu hızlı gelişimi ve bu hızlı gelişim karşısında adres sayısının yetersiz kalacağı önceden tahmin edilmiş ve yeni bir protokol olan IPv6 protokolü geliştirilmiştir. IPv6, IPv4’ün 32 bitlik adresleme yapısına karşılık, 128 bitlik adres yapısı ile tükenmesi zor bir adresleme kapasitesine sahiptir. Bir ifadeye göre dünya üzerinde her bir metrekareye yaklaşık 1 mol (6x1023) IPv6 adres sayısı düşmektedir. Bu denli çok IPv6 adresi ile internet servis sağlayıcılarının gerçek IP adresi dağıtma kısıtlılığı ortadan kalkacak; kısıtlı gerçek IP adreslerini daha çok kullanıcılara paylaştırma anlamına gelen Ağ Adres Dönüşümü (Network Address Translation) yapılarına ihtiyaç duyulmayacaktır. Güncel işletim sistemleri IPv6 protokolünü desteklemektedir. Ancak IPv6 adresi ile internet ağına çıkabilmek için internet servis sağlayıcısının IPv6 adresi dağıtabilmesi ve yönlendirebilmesi gerekmektedir. İnternet servis sağlayıcısı IPv6 adresi dağıtabilse bile IPv6 desteklemeyen ağ cihazları (yönlendiriciler) ile IPv6 erişimi mümkün olmamaktadır. Bu tezde, IPv6 ile gelen yenilikler, değişiklikler ve güvenlik konusu incelenmiş; uygulamalarından bahsedilmiştir. Çalışmalar kısmında, ağ geçidi olarak kullanılan değişik işletim sistemlerinin bantgenişlikleri test edilmiş ve karşılaştırılmıştır; IPv6 erişiminde kullanılan değişik servisler de değerlendirmeye alınmıştır. Ayrıca IPsec uygulaması ve bilinen saldırı türleri için IPv6’nın güvenlik durumu test edilmiş ve değerlendirilmiştir.
Keywords: IP Protokolü