Yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi görüntülerinde kraniyofasiyal bölge yapılarının morfometrik olarak değerlendirilmesi - Ayran, Ayşegül (My University, 2020)
ÖZETYüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi görüntülerinde kraniyofasiyal bölge yapılarının morfometrik olarak değerlendirilmesiÖğrenci Adı: Ayşegül AYRANDanışman Adı: Dr. Öğretim Üyesi Ural VERİMLİAnatomi Anabilim DalıAmaç: Karmaşık bir yapıya sahip olan kraniyofasiyal bölge; nörokraniyum ve viserokraniyum kemiklerinin bir araya gelmesi ile oluşur. Bu çalışmanın amacı kraniyofasiyal bölgede kemik doku ve yumuşak doku üzerinde bulunan işaret noktalarının morfometrik özelliklerini bilgisayarlı tomografi ile elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntülerin üç boyutlu rekonstrüksiyonlarını oluşturarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kraniyum patolojisi olmayan 18-40 yaşları arasında 50 kadın ve 50 erkek hastaya ait multidedektör bilgisayarlı tomografi görüntüleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Orbita, foramen infraorbitale, foramen supraorbitale, incisura supraorbitalis ve foramen zygomaticofaciale ile ilgili uzunluk, açı ve yüzey alanı ölçümleri analiz edilmiştir.Bulgular: İstatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık belirlenen karşılaştırmaların büyük bölümü cinsiyetler arasında saptanmıştır. Sağ-sol taraflar ve iki yaş grubu arasında yapılan karşılaştırmalarda da anlamlı düzeyde farklılıklar gözlenmiştir. Mesafe ölçümleri için genellikle erkeklere ait değerlerin kadınlarınkinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.Sonuç: Kraniyofasiyal bölgedeki anatomik yapıların uygun şekilde incelenmesi ve analiz edilmesi klinik uygulamalardaki hataların azalmasını sağlayacaktır. Araştırma sonuçlarının kozmetik yüz cerrahisi, maksillofasiyal ve kraniyofasiyal cerrahide yol gösterici olması beklenmektedir. Kraniyofasiyal bölge, üç boyutlu rekonstrüksiyon, orbita, foramen infraorbitale, foramen supraorbitale.

SUMMARYMorphometric evaluation of craniofacial region structures on high resolution computed tomography imagesStudent Name: Ayşegül AYRANSupervisor: Ural VERİMLİ, M.D., Assistant Professor of AnatomyDepartment of AnatomyObjective: The craniofacial region has an irregular formation which is constituted by neurocranium and viscerocranium bones. This study aims to investigate the morphometric features of the hard and soft tissue landmarks on the craniofacial region by using high resolution images obtained from three dimensionally reconstructed computed tomography scans.Material and methods: In this study, multidetector computed tomograpy images of 50 female and 50 male patients were retrospectively evaluated. The patients without any cranial pathologies were selected between the ages of 18-40. Distance, angle and surface area measurements of anatomical structures including infraorbital foramen, supraorbital foramen, zygomaticofacial foramen, supraorbital notch and the orbit were analyzed.Results: Most of the comparisons with statistically significant differences were found between the genders. Significant differences were also detected in the comparisons between the sides and two age groups. Regarding linear distance measurements, it was observed that the values of men were usually higher than those of women.Conclusion: Proper examination and analysis of the anatomical structures in the craniofacial region is likely to reduce errors in the clinical practice involved in the region. The current findings may be helpful in identifying certain anatomical landmarks for cosmetic facial surgery, maxillofacial and craniofacial surgery.Key words: Craniofacial region, three-dimensional reconstruction. orbit, infraorbital foramen, supraorbital foramen.
Keywords: Anatomi; Anatomy; Craniofacial region; foramen infraorbitale; foramen supraorbitale; Health; infraorbital foramen; Kraniyofasiyal bölge; orbit; orbita; Sağlık; supraorbital foramen; three-dimensional reconstruction; üç boyutlu rekonstrüksiyon