Tanzanya’da medya sahipliğinin yapısal dönüşümü hakkında gazetecilerin izlenimleri (1990 – 2017) - Abdalla, Khamis Juma (My University)
Tanzanya medya sistemi, politik ve ekonomik dinamiklerin yanı sıra teknolojik gelişmelere de bağlı olarak sürekli bir değişim yaşamaktadır. Belirgin mülkiyet geçişi, post-kolonyal medya mülkiyet yapılarından, özellikle Sosyalist (Ujamaa) felsefelerinde yer alan Afrosentrik kitle iletişim araçları düzenleyici prototipine dayanmaktadır. 1980'lerde yaşanan ekonomik reformlar ile birlikte 1992’deki kökten siyasi reformların etkisiyle, çoklu partizm genel itibariyle,az sayıdaki ailelerle ortaklaşan hükümetin tekelinde olan ortodoks yapısını, ekonomik ve politik arenada farklı ilgi alanlarına sahip büyük şirketlere indirgemiştir. Dolayısıyla, bu tez çalışmasında, nitel ve nicel yöntemlerden oluşan karma bir metodoloji kullanılarak, sahiplerinin motivasyonlarına özellikle siyasi propaganda, kamu hizmetleri, ticari ve dini amaçlara dayalı gazeteciliğin dönüşüm sürecindeki ekonomik liberalleşme ve çok partili siyasetin yirmi beş yılı (1992-2017) araştırılmıştır. Aynı şekilde, Mtanzania, Nipashe ve Zanzibar Leo yayınlarının niceliksel içerik analizi, gazeteciliğin izlenimini çoğulculuk ve içerik çeşitliliği ile ortaya koymaktadır. Bu çalışma, incelenen yayınlardan elde edilen %54’lük gelişimere dair politik içeriklerin ve diğer gelişim dışı yazı türlerinin önemini açıklamaktadır. Ayrıca, fotoğraf ve metin yerleştirme, haber aktörleri ve haber kaynağının yanı sıra sahipliğin oluşumu sürecindeki siyasi içeriklerin genel portresini çizmektedir. Gazete mülkiyeti, aynı zamanda devlete ait yayınlar olduğundan, hükümeti en çok etkileyen önemli konuları kapsamaktadır. Serbest piyasa ekonomisiyle yaygınlaşan medyanın holdingleşme sürecinde, Tanzanya, reklam çağını benimsediği sürece, ticari gazetecilik eğilimi ile ilgili tipik endişeler yaşamaktadır. Kentsel alanların kırsal alanlara olan % 67,1'lik eşitsizlik farkı ile birlikte, büyük şehirler medya kullanım popülerliğini korumaya devam etmektedir. Benzer şekilde, hem betimleyici hem de sayısal veriler, teknolojinin (blogosfer ve sosyal ağlar) Tanzanya medya ortamını genişletme ve diasporadan yerel kullanıma kadar geniş kapsamlı coğrafi yayılma boyunca özellikle 18 ila 45 yaş arasındaki gençler için politik bilgileri geliştirme potansiyelini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, bu çalışma, kamunun bilgilenmesi için istekli olan kurumsal ve profesyonel teşebbüsler aracılığıyla çözüm yolları önermektedir

The condition of media system in Tanzania became inconsistent across the time in accordance with political and economic dynamics as well as technological advancement. The exemplary ownership transition bordered from the postcolonial media system, notably the Afrocentric mass media regulatory prototype anchored in Socialist (Ujamaa) philosophies. As the economic reforms traced in 1980s alongside the legal political basis in effect of 1992 multipartism commonly declined the orthodox structure of the de facto government monopoly in common with slight family oriented ownership into large corporations of diverse interests. Thus, by using the mixed method of quantitative and qualitative approaches, this thesis explored twenty-five years (1992-2017) of economic liberalization and multiparty politics in the course of transformation of journalism outlook and functionality based on the motives of owners, precisely political propaganda, public services, commercial and religious provisions. Accordingly, the descriptive data reveal the miscellaneous concerns by research respondents signifying substantial compliance with existing ownership structure. Equally, the quantitative content analysis of three publications explicitly Mtanzania, Nipashe and Zanzibar Leo exposes the impression of journalism through the media pluralism and diversity of content. The study revealed the prominence of political contents (54.4%) over developmental and other non-developmental contents, with the abundant portrayal through photos and article placement, news actors and source as well as the appearance of proprietors. The type of newspaper ownership with institutional mechanism matters, as the state-owned publication covers more the topical themes which impress the government mostly, meanwhile the private newspapers tend to vary on their articles with more political contents and the insignificant portrayal of developmental contents. As long as the conglomeration evolves, there is a typical concern about the disposition of commercial journalism together with persistence of geographical disparity for 67.1% of urban coverage over rural populaces whereas the major cities incline to overwhelm the popularity in media depiction. Likewise, both descriptive and numerical data reveal the inspiration of technology (blogosphere and social networks) on expanding the Tanzanian mediascapes and potential of fostering Political information, especially for youths aged 18 to 45 along the extensive geographical exposure from the diaspora to the local usage. Therefore, this study recommends the policy resolution through institutional and professional undertakings keen on inclusive spheres for the efficacious public good of information.
The journalistic impressions on the structural transformation of media ownership in Tanzania (1990 – 2017)
Keywords: Content Diversity; Çoğulculuk; Gazetecilik; İçerik Çeşitliliği; Journalism; Media; Medya; Medya Sahipliği; Pluralism; Political Economy of Media; Politika gazeteciliği; Tanzania; Tanzanian Media Syst; Tanzanya; Tanzanya medya sistemi Media Ownership