Türkiye’ de yoksulluk ve yoksullukla mücadele: Biga örneği - Gedikoğlu, Gülbahar (My University, 2015)
Türkiye gibi geç kapitalistleşen ülkelerde sosyal politikanın ve sosyal politika tartışmalarının çok geri planda kaldığını görülmektedir. Türkiye’de bu sistem 1940’larda oluşmaya başlamıştır. Memurları ve formel sektörde çalışan işçileri kapsayan sistem, çalışan nüfusun çok büyük bir kısmını dışarıda bırakmaktadır. 1971 yılında, kendi hesabına çalışanları sigorta kapsamına alan Bağ-Kur’un kurulmuştur. Fakat primlerini kendileri ödemek durumunda olan Bağ-Kurlular çoğu zaman bu primleri ödeyemeyip, dolayısıyla haklarından mahrum kalmışlardır. 1992’de başlayan ve ihtiyaç tespiti yöntemleriyle yoksulların sağlık hizmetlerine ulaşımını sağlayan Yeşil Kart uygulaması (Bugünkü uygulaması Genel Sağlık Sigortası ) sağlık konusundaki sorunları çözmeye çalışmaktadır. 1986’da kurulan ve “FAK FUK FONU” olarak da bilinen “Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşmayı Teşvik Fonu”, yeni yoksullukla baş edebilmek için yeni yöntemler geliştirmek gerektiği gerçeğine tepki olarak ortaya çıkmaktadır. 1980’lerde ANAP döneminde ve 1990’larda çok ciddi bir işlevi olmayan fonun çoğu zaman başka amaçlarla kullanıldığını görülmektedir. Sistematik sosyal yardım uygulamalarına benzer bir şekilde ilk kez 1999 depreminden ve 2001 krizinden sonra, Ecevit hükümeti döneminde kullanılmaya başlanan bu fonun işlevi, daha sonra iktidara gelen AKP hükümeti döneminde önem kazanmaktadır. Çalışmada Türkiye’ de yoksulluk ve yoksullukla mücadele daha çok kurumlar açısından ele alınmaktadır. Yoksullukla mücadele yöntemleri, çözümleri ve etkili olup olamadıkları araştırılmaktadır. Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yoksulluk kavram, çeşit ve ölçümlerine odaklanılmakta, ikinci bölümde Türkiye’de yoksullukla mücadele eden kurumlar incelenmekte, üçüncü bölümde ise Biga İlçesinde yoksulluk analizine ve yoksullukla mücadele eden kurum ve derneklere yer verilmektedir.

In countries, that lately capitalized such as Turkey,it’s seen both the social policy and the discussions of the social policy remain at the background. , In Tuurkey, this system has started to ocur in 1940’s. The system that including formel sector workers and servants, has left out the vast majority of working popilation. In 1971, Bağ-kur , which takes the self-employed people to insurance coverage , was established. But , Bağ-kur enrollees, which are in case of to pay their own primiums, mostly couldn’t pay that primiums, thus deprived of their rights. Green Card Application (Today’s General Health Insurance Application) starting in 1992 and providing the poor people to reach the health service by identifing needs, tried to solve the problems in health care. ‘’ The social aid and Solidatrity Promotion Fund’’ which was founded in 1986 , also known as ‘’FAK FUK FUND ‘’, has emerged in response to the fact that being needed to develope news methods to cope with powerty. It’s seen that the fund had not a serious function in 1980’s, during the ANAP gowernment period and in 1990’s and mostly used for different porposes .The function of this fund was started being used properly during Ecevit government period at the first time ,after 1999 earthquake and 2001 in a manner similar the systematic oureach practise , then during AKP government period, it gained more importance. In this study , Poverty in Turkey and the fight against poverty has been discussed more in the terms of institutions. The methods, solition of fighting gainst powerty and its effectiveness has been searched. This study consists of three chapters.İn first chapters ; has been focused on the concept, variety and measurement of poverty, in the second chapter; the institutions which fights the poverty in Turkey has been analysed, in the third chapter analyzing of poverty and institutions, organizations which fight against the poverty in Biga has been featured.
Keywords: Ekonomi; Ekonomi Politikası; Türkiye; Yoksulluk