Analitik hiyerarşi prosesi (AHP) yönteminin split klima satın alma sürecine uygulanması - Özbuğan, Nazlı (My University, 2019)
Split klima uygulamaları günümüzde oldukça kullanılan bir iklimlendirme çözümüdür. Isıtma, soğutma ve nem alma işlemleri ihtiyaç haline gelmektedir. Çeşitli tip ve kapasiteler de olan split klima cihazlar, ortam ihtiyacına ve isteğe bağlı olarak değişiklik göstermektedir.Klima cihazlarına olan talebin artması ile beraber üretici firma sayısı da artmıştır. Üreticiler rekabet etmek adına, artan bu talebe karşılık, farklı özelliklerde olan, geniş ürün yelpazesi ile müşterilere ulaşmaya çalışmaktadır. Bu çalışmada, tüketicilerin hangi kriterlere daha önem verdiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu şekilde, tüketicilerin hangi ürüne karar vermesi daha kolay olacaktır. Aynı zamanda üretici, tüketicinin önem verdiği kriter ile ürünü üreterek rekabet avantajı sağlayabilecektir.Öncelikle tüketicinin split klima alırken hangi kriterlere dikkat ettiği araştırılmış ve on bir kriter belirlenmiştir. İlk kriter satıcının teknik yeterliliğe sahip olup olmadığı, böylece ürüne hâkim olup müşteriyi ikna edebilmesi, ikinci kriter soğutma ve ısıtma verimliği ve maliyeti yani enerji tasarrufu sağlayıp sağlamadığı, bir başka ifadeyle elektrik faturasına yansıyan bedel olarak tanımlanabilir. Üçüncü kriter satın alma maliyeti ve ödeme şekli, ürünü alırken nasıl ödeme imkânı sunduğu ve ödenen tutar, dördüncü kriter firmanın bilinirliği, yaygın bayi ağı olması, duyulmuş ve tanınmış bir marka olması olarak tanımlanmaktadır. Beşinci kriter ise servis ağı, servis sayısının ve hizmetinin iyi olması, altıncı kriter ise stok durumu, termin süresinin kısa olması, yedinci kriter montaj süresi, en kısa sürede montajının yapılabilmesi, sekizinci kriter estetik olması, ürünün dış görünüşünün farklı renk ve tasarımda olma durumu olarak tanımlanmaktadır. Dokuzuncu kriter ise fonksiyonel özellik, online kontrol özelliği, toz temizleme filtreye sahip olması, akıllı göz gibi ek fonksiyonel özelliklere sahip olması, onuncu kriter ürünün menşei, hangi ülkeye ait olduğu ve son kriter iç ünite ve dış ünite ses seviyesi, ses seviyesinin en düşük değerde olması olarak tanımlanmaktadır.Tüm bu kriterlerin ikili karşılaştırmaları için 48 kişiye anket çalışması yapılmıştır. AHP yöntemi ile katılımcılara ikili karşılaştırmalara 1’den 9’a kadar puan vermeleri istenmiştir. Daha sonra geometrik ortalaması alınarak, ortak görüş belirlenmiştir. Oluşturulan matris normalleştirilip, önem dereceleri tespit edilmiştir.Sonuç olarak yapılan anket çalışması ve analiz ile beraber %15,5 ile soğutma ve ısıtma maliyeti ve verimliliği en önemli kriter olurken, %2,2 ile satıcı bilgisi en az önemli kriter olarak tespit edilmiştir.

Nowadays, split air conditioner is an air conditioning solution. Split air conditioners, becoming need, with heating, cooling and dehumidification feature. Split air conditioners, which have variety types and capacities, is be different depending on air ambient and special demand.Count of manufacturers increase with increasing of split air conditioner demand. With increasing demand, manufacturers try to achieve customer with wide range of product for compete. In this study, it is tried determine for customers which criteria is more important than other criteria. In this way, it will be easier for customers to decide which product. At the same time, manufacturers will provide competitive advantage by producing the product with criteria of customers give importance. Firstly, which criteria important were investigated when customers purchase split air conditioner and eleven criteria were determined. First criterion, whether dealers have to technical competency. Thus, dealer can convince customer with information of product, second criterion, cooling and heating operating cost and efficiency that is to say, whether it provides energy efficiency, electricity bill for air conditioner. Third criterion, purchasing cost and payment method, how to pay when purchase (as the possibility of credit card installment) and product price, fourth criterion reputation of company, it has to heard and well-known company with widespread dealer network. The fifty criterion, service network, it has to be number of service and well-service, sixth criterion, stock status, shortest term time. Seventh criterion, installation time, faster make installation, eighth criterion, aesthetics, it is defined as to be different color and design appearance of product. Ninth criterion, functionality, split air conditioner has functionality as online control, dust clear filter, smart eye. Tenth criterion, origin of product, has to which country and last criterion, noise level of indoor and outdoor unit, it is defined as low noise level. 48 people survey was conducted for binary comparison of all these criteria. Participants is be want to give score 1 to 9 for binary comparisons with the AHP method. Then, the geometric mean was taken and the common opinion was determined. Then, the geometric mean was taken and the common opinion was determined. The formed matrix was normalized and their significance levels were determined.As a result of the survey and analysis, cooling and heating operating cost and were the most important criteria with 15.5%, while technical competency of dealer was the least important criteria with 2.2%.
Keywords: AHP; AHP Selection Split Air Conditioning; Çok Kriterli Karar Verme; Klima Seçimi; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; Multi-Criteria Decision Making