Türk atasözleriyle değerler eğitimi - Kalaça, Hatice (My University, 2013)
Türk Atasözleriyle Değerler Eğitimi İçinde bulunduğumuz asrın son çeyreğinde birçok alanda baş döndürücü hızla yaşanan gelişmeler, insanların farklı yaşam tarzları ve farklı alışkanlıklar edinmelerine neden olmuştur. Özellikle Türk toplumu bu değişimlere ayak uydurmaya çalışırken gelenekle modernizm arasında sıkışıp kalmıştır. Bu da değer bunalımına yol açmıştır. Değerlerin insanlara kazandırılmasının yolu elbette ki eğitimden geçer. Bu çalışmaya, kaybolmaya yüz tutmuş değerleri anımsatma ve de gelecek nesillere kültürümüzü aktarma amacıyla başlanmıştır. Çalışmamızda değerler ve bu değerleri ilettiği düşünülen atasözleri tespit edilmiştir. Atasözlerimizin bireylere kazandırılmak istenen değerleri anlatmada ve açıklamada uygun kaynaklar olabileceği olgusu üzerinde durulmuştur. Kendi geleneğimizden yıllar içinde süzülerek gelmiş ve toplumsal kimliğimize uygun atasözlerimizin değerler eğitiminde önemli bir rol üstlenebileceği düşünülmüştür. Anahtar Sözcükler: Atasözleri, Değerler Eğitimi, Değer bunalımı

Values Education Through Turkish Proverbs The massive developments in the last decades of this century has caused people to change their life styles and aquire new habits. Especially Turkish society has vacillated between tradition and modernism while trying to adopt these changes which resulted in value depression. Education is the certain way to obtain values. This study has been set out to recall values which is almost got lost and to transfer our culture to next generations. In our study, they have been assessed the values and the proverbs which are assumed transfering these values. It is emphasized that our proverbs are favourable sources to describe and explain values which is desired to bring individuals in. It has been also emphasized that our proverbs, which is transferred during many years by filtering within our culture and is appropriate to our social identity, can play a significant role in values education. Key Words; Proverbs, Values Education, Values Depression
Keywords: Ahlak; Atasözleri, Türk; Değerler (İslamiyet); Din; Öğrenim ve Öğretim (İlk); Sosyal Yönleri