Sezaryen sonrası annenin ve bebeğin izlenmesi - Akay, Nuriye (My University, 2003)
Bu araştırma sezaryen sonrası post-operatif dönemde literatür doğrultusunda hazırlanan hemşirelik bakım formu ile verilen hemşirelik bakımını değerlendirmek ve bu bakımın doğum sonu klinikte ve taburculuk sonrasında evde annelerin kendi ve bebek bakımıyla ilgili fonksiyonel durumlarına olan etkilerini belirlemek amacıyla deneysel olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Ümraniye'de bulunan Özel Erdem Hastanesi'nde 2001 yılında sezaryenle doğum yapan kadınların tümü (890); örneklemini ise sezaryen sonrası takip edilen toplam 100 primipar anne oluşturmaktadır. Önce Şubat-Nisan 2001'de kontrol grubu (50), sonra Eylül-Ekim 2001'de deney grubunu (50) oluşturan vakalar ele alınmıştır. Çalışmada, kontrol grubundaki annelere hastanedeki mevcut şartlar dışında bir şey yapılmamış, deney grubundaki annelere araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda oluşturulan ve hemşirelerin uyguladığı Sezaryen Sonrası Hemşirelik Bakım Formu-2 ile bakım verilmiştir. İki gruba verilen bakımın değerlendirilmesinde; araştırmacı tarafından geliştirilen Hasta Memnuniyeti Anket Formu kullanılmış ve annelere taburcu olmadan önce zarf içinde verilip alınarak doldurulmaları sağlanmıştır. Ayrıca doğum sonrası 5 ve 10. günlerde anne ve bebek takibini sağlamak amacıyla Taburculuk Sonrası Anne Takip Formu ve Taburculuk Sonrası Bebek Takip Formu kullanılmıştır. Doğum sonrası 5.günde hastalar hastaneye kontrole geldiklerinde, 10.günde de telefonla görüşülerek formlar doldurulmuştur. Araştırmada, deney ve kontrol grubundaki annelerin demografik ve obstetrik özellikleri ile ilgili değişkenler arasında benzer özellikler saptanmıştır. Deney ve kontrol grubundaki annelerin memnuniyet durumları değerlendirildiğinde; daha önce başka bir sağlık kuruluşunda yatarak hizmet alma durumlarında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Hemşirelik hizmetleri ile ilgili sorularda ve ikinci doğumlarında tekrar bu hastaneyi seçme yada bir tanıdığına tavsiye etme ile ilgili sorularda anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Hekimlik Hizmetleri ve destek hizmetleri ile ilgili sorularda anlamlı fark saptanmamıştır (p<0,05). Doğum sonrası 5 ve10. günlerdeki anne ve bebek takip kriterlerinde genel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p<0,05). Elde edilen sonuçlar doğrultusunda; bakım kriterleri arasında anlamlı fark görülmemesi, hemşirelik hizmetlerinden memnuniyet durumları arasında anlamlı fark görülmesi araştırmanın özel hastanede yürütülmüş olmasına bağlanmıştır ve buna yönelik önerilerde bulunulmuştur. Veriler Yates düzeltmeli Ki-kare, Dört gözlü ki-kare, t-testi ve Varyans Analizi testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. FOOLLOW-UP THE MOTHER AND THE BABY AFTER C-SECTİON

The aim of this study was to evaluate nursing care given with nursing care form which was preapared according to guidelines in the literatures at the postpartum period and to evaluate the effects of this method on mother's functional status in respect to themselves and their babies both in hospital and at home. The universe of yhe study was including all mothers (890) who cesarean-section and hospitalized in Private Erdem Hospital in Ümraniye. The sample of the study was including 100 primar mothers, who had cesarean-section and had convenient criterions. First 50 mothers who were in control group, were evaluated between February and April 2001 and then study group including 50 mothers, were evaluated during between September and November 2001. İn the study, routine nursing care was given to control group, but nursing care prepared according to quidlines was given to study group. Nurses were responsible for this care. The satisfaction of the mothers were evaluated by the Patient Satisfaction Evalution Forms prepared by the investigator. These forms were given to mothers in an envelope before the discharge from the hospital. Also after discharge in the 5th and 10th postpartum days to fallow the maternal babies status. Post Discharge Mothers Fallow Form and Post Discharge Baby Fallow Forms were used. In the postpartum 5th day mothers came for fallow up to hospital and filled the questinare; in the postpartum 10the day mothers were questianed by the phone. In the study, similar properties were observed between the study and control groups in the variations of demographic and obstetric properties of both group. When the satisfaction of the mothers were compered no significant differnces was observed in the prior hospitalization status in another hospital(p>0.005). There was significant differences the assesment nursing service, choose again the hospital for 2nd birth, and recommendation to relatives between both groups(p<0.05). There was no observed significant difference in medical and supportive service evaluation (p<0,05). When the postoperatif maternal and baby fallow up criteria were evaluated in 5th and 10 th days after discharge, no significant differnces were observed(p>0.05). The results of the study were shown that significant difference nurse service, whereas not in care criteria, because of the study was made in a private hospital. In data analyses, Yates correction, chi square and Analisis of Variance methods were used.
Keywords: Bebek; Cerrahi; Doğum ve Kadın Hastalıkları; Kadın hastalıkları (jinekoloji) ve doğum; Loğusalık hastalıkları; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri