W-J- Rcog’un analiz - sentez ve kavram oluşturma alt testlerinin Türkiye’ye uyarlanması ilköğretim I. kademe öğrencilerinin akıl yürütme yeteneklerinin incelenmesi - Aydın, Oktay (My University, 1999)
WJ-Rcog'UN ANALİZ-SENTEZ VE KAVRAM OLUŞTURMA ALT TESTLERİNİN TÜRKİYE'YE UYARLANMASI VE İLKÖĞRETİM I. KADEME ÖĞRENCİLERİNİN AKIL YÜRÜTME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ WJ-Rcog Zihinsel Yetenek Testleri'nin Analiz-Sentez ve Kavram Oluşturma Alt Testlerinin Türkiye Uyarlaması ve İlköğretim I. Kademe Öğrencilerinin Akıl Yürütme Yeteneklerinin İncelenmesi başlığını taşıyan bu araştırmada şu sorulara yanıtlar aranmıştır: 1. WJ-Rcog Zihinsel Yetenekler Testi'nin Analiz-Sentez ve Kavram Oluşturma alt testlerinin geçerlilik, güvenilirlik düzeyi ve norm değerleri nedir? 2. İlköğretim I. kademe öğrencilerinin akıcı akıl yürütme yetenekleri, cinsiyete, okullara, sınıflara, sosyo-kültürel seviyeye, devlet-özel okulda okumaya, özel ders alıp almamaya, okul öncesi eğitim alıp almamaya göre farklılaşmakta mıdır? 3. İlköğretim I. kademe öğrencilerinin akıcı akıl yürütme yetenekleri ile bütün derslerdeki ortalama başarı arasında bir ilişki var mıdır? Araştırmanın evren ve örneklemi, amaçlara uygun olarak ayrı ayrı belirlenmiştir. Buna göre; 1. Güvenilirlik hesaplamaları, 1996-1997 öğretim yılında 23 Nisan Zehra Hanım İlköğretim Okulu'nda öğrenim görmekte olan ve 7-11 yaş seviyelerinin her birinden random yoluyla seçilen 105 kişi üzerinde yapılmıştır. 2. Geçerlilik hesaplamaları ise 23 Nisan Zehra Hanım İlköğretim Okulu'ndan 106 kişi ve 50. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulundan 98 kişi olmak üzere toplam 204 kişi üzerinde yapılmıştır. 3. Araştırmada, alt testlerin norm değerleriyle ilgili evren, İstanbul Kadıköy İlçesi'nde bulunan tüm ilköğretim okullarındaki öğrencilerden oluşmakta; örneklem ise, 1996-1997 ve 1997-1998 öğretim yıllarında İstanbul Kadıköy İlçesi'nde bulunan 9 ilköğretim okulundaki her yaş seviyesinden (7-11 yaş arası) random yoluyla seçilen 180 öğrenci olmak üzere toplam 900 kişiden oluşmuştur. 4. İlkokul öğrencilerinin akıcı akıl yürütme yeteneklerinin incelenmesi ile ilgili olarak evren, 1997-1998 öğretim yılı birinci yarıyılında, Özel Anakent İlköğretim Okulu, Şehit Öğretmen Mehmet Fidan İlköğretim Okulu, Şener Birsöz İlköğretim Okulu, Göztepe İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören tüm öğrencilerden oluşmaktadır. Örneklem, evreni oluşturan okulların herbirinden random yoluyla seçilen 197'si kız, 213'ü erkek olmak üzere toplam 410 kişiden oluşmuştur. Araştırmada kullanılan ölçekler şunlardır: 1. Kişisel Bilgi Formu 2. Analiz-Sentez Testi 3. Kavram Oluşturma Testi 4. Raven Progressive Matrice Grup Zeka Testi Araştırmanın amaçlarına uygun olarak toplanan veriler üzerinde aşağıdaki istatistiksel analizler yapılmıştır: 1. Geçerlilik hesaplamaları için t-testi (kritik oran) ve kriter geçerliliği hesaplamaları yapılmıştır. Güvenilirlik hesaplamaları için devamlılık katsayısı (test-tekrar test), eşdeğerlilik katsayısı, iç tutarlılık katsayıları (Spearman-Brown, Guttmann, Cronbach Alpha, Madde Toplam Korelasyon Katsayısı ve Maddı Bırakma Korelasyon Katsayısı) hesaplanmıştır. Norm değerlerinin belirlenmesinde de aritmetik ortalama ve standart sapma değerlerinden yararlanarak z değeri hesaplanmış ve yüzdelik sıralar belirlenmiştir. 2. Akıcı akıl yürütme yeteneğinin cinsiyete, sosyo-kültürel seviyeye, özel ders alıp almamaya, okul öncesi eğitim alıp almamaya göre farklılaşma durumunu saptamak üzere t-testi analizleri yapılmıştır. 3. Akıcı akıl yürütme yeteneğinin okullara ve sınıflara göre farklılaşma durumunu saptamak üzere varyans analizleri yapılmıştır. 4. Akıcı akıl yürütme yeteneği ile bütün derslerdeki ortalama başarı arasındaki ilişkiyi saptamak üzere Pearson Çarpım Momentler Katsayısı hesaplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: 1. WJ-Rcog Zihinsel Yetenekler Testi'nin Analiz-Sentez ve Kavram Oluşturma alt testleri, geçerli ve güvenilir testlerdir. 2. İlköğretim I. kademe öğrencilerinin akıcı akıl yürütme yetenekleri, cinsiyete, devlet okulu veya özel okulda okumaya, özel ders alıp almamaya ve okul öncesi eğitim alıp almamaya göre manidar bir farklılık göstermemektedir. Buna karşın, ilköğretim I. kademe öğrencilerinin akıcı akıl yürütme yetenekleri, okullara, sınıflara, sosyo-kültürel seviyeye göre manidar farklılıklar göstermektedir. 3. İlköğretim I. kademe öğrencilerinin akıcı akıl yürütme yetenekleri ile 1-3. sınıflarda öğrenim gören öğrenci grubunun ortalama başarısı arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Ancak, akıcı akıl yürütme yetenekleri ile 4-5. sınıflarda öğrenim gören öğrenci grubunun ortalama başarısı arasında manidar ilişki vardır. Elde edilen sonuçlar dikkate alındığında aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir: 1. Testlerin uygulanmasında, standart yönergelere uygun olarak hareket edilmelidir. Norm verileri de dikkatle değerlendirilerek, kesin sonuçlar olarak değil, fikir verici sonuçlar olarak değerlendirilmelidir. 2. Ülkemizde 8 yıllık ilköğretim uygulamasına paralel olarak, ilköğretim programlarının, çocukların zihinsel kapasitelerini geliştirmedeki etkililiğini belirleyecek, özellikle de uzunlamasına araştırmalar yapılmalıdır. 3. Programların etkili bir şekilde uygulanmasıyla öğrencinin zihinsel kapasitelerinin geliştirilmesinde en önemli sorumluluk öğretmene düşmektedir. Dolayısıyla, öğretmenlerin, akıl, zihin, zeka, bilinç, hafıza, akıl yürütme vb. kavramlarla ilgili olarak hem teorik hem de pratik bilgilerinin yenilenmesi ve arttırılması gerekmektedir. Bu amaçla, özellikle üniversitelerin ilgili bölümlerince çeşitli paket programlar hazırlanmalı ve hizmet içi eğitimlerde bu programlar öğretmenlere uygulamalı olarak öğretilmelidir. TURKEY STANDARDIZATION OF ANALYSIS-SYNTHESIS AND CONCEPT FORMATION SUBTESTS OF WJ-RCOG COGNITIVE ABILITY TESTS AND AN EXAMINATION OF ELEMANTARY SCHOOL STUDENTS' FLUID REASONING ABILITY The purpose of this research is to find out answers to the following questions: 1. What are the validity, reliability and norm values of Analysis-Synthesis and Concept Formation sub tests of WJ-Rcog Cognitive Ability Test in Turkey? 2. Do the elementary school students' fluid reasoning abilities differ according to gender, schools, grades, socio-cultural status, private/ public schooling, private tutoring and preschool education? 3. Is there any correlation between the fluid reasoning ability scores and grade point averages of elementary school students? The population and sample groups of the research have been determined separately according to the objectives: 1. Reliability computing was made on a randomly chosen sample group from 7-11 year olds who were total of 105 students. 2. Validity was examined on the scores of 204 students attending to two different elementary schools. 3. The population of the norm values for sub tests was all the elementary schools in Kadikoy district in Istanbul. The sample group of the research was chosen from 7-11 year olds of nine elementary schools. Each age was represented by 180 students, total of 900. 4. The population of the norm values for fluid reasoning ability was all students of 4 elementary schools within the same district. The sample group was randomly chosen from these schools and consisted of 410 students. In collecting the necessary data from students, following inventories were used: 1. Personal Information Form 2. Analysis-Synthesis sub test of WJ-Rcog Cognitive Ability Test 3. Concept Formation sub test of WJ-Rcog Cognitive Ability Test 4. Raven's Progressive Matrices Test Following were the statistical analysis used to compute data: 1. Validity was examined by using t-test analysis and computation of criteria validity. In order to test the reliability of the sub tests, Test-retest, Coefficient of Equivalance, Spearman-Brown, Guttmann, Cronbach Alpha, Item-Total Correlation Coefficient and Item-Remainder Correlation Coefficient were statistical techniques were used. Norm values were obtained by using averages and standard deviation scores. During this process, z values of data were calculated and then percentiles were determined. 2. T-test analysis was used to determine if the fluid reasoning ability differs according to gender, socio-cultural status, private tutoring and preschool education of the students. 3. One-way Anova analysis was used to determine the school's and grade's differences if any, according to fluid reasoning ability of the students. 4. The correlation between students' fluid reasoning ability and grade points average were computed by using Pearson Cross Product Coefficient method. The findings of the research are as follow: 1. Analysis-Synthesis and Concept Formation sub tests of WJ-Rcog Cognitive Ability Test are valid and reliable. 2. The fluid reasoning ability scores of students do not differ significantly according to gender, socio-cultural status, private tutoring and preschool education of the students. However, a statistically significance was found when the data analyzed according to schools, grades and socio-cultural status. 3. While there is no significant difference between the achievement scores and fluid reasoning ability scores of 1st, 2nd, and 3rd graders, there is a statistically significance for 4th and 5th graders. In the light of the above results, these suggestions (propositions) can be made: 1. The standard directions should be strictly followed in application of the tests. Norm values should be treated as guidelines, not as definite approximations. 2. The longitudinal researches must be conducted to determine the effects of current curriculum on development of students' cognitive abilities. 3. The most important responsibility of a teacher is to foster development of students' cognitive abilities by applying the curriculum effectively. Therefore, the teachers should refresh and enhance their knowledge of intelligence, conscience, memory, cognition, fluid reasoning concepts. Universities should take an active part in teaching these concepts to the teachers in in-service training.
Keywords: Yetenek Testleri