Geleneksel medyadan yeni medyaya geçiş sürecinde değişen yarışma programları : Hadi uygulaması örneği - Turşak, Rıdvan (My University, 2020)
Televizyon, kitleleri harekete geçiren en önemli araçken 90’lı yılların sonundan itibaren internetin gelişip günümüzde de hayatımızın her alanına etki etmesiyle önemini yitirmeye başlamıştır. Öyle ki televizyon, internet karşısında duramayıp kendisini ona göre şekillendirmeye ve ona ayak uydurmaya başlamıştır.İnternetin her gün daha fazla kullanıcıya erişmesi ve sosyal medyanın da gün geçtikçe daha fazla yayılması televizyonun popülerliğini elinden almıştır. Kişiler artık bağımsızlık yönü her zaman tartışılan ve belli ideolojilere hizmet eden televizyonu çok fazla izlemiyor. Televizyonun çok uzun süreli reklamlarına tahammül edemiyor. Bunun yerine daha özgür olan ve daha kişiye özgü nitelikte olan internet kaynaklı alanlara yöneliyor. Zaten az olan zamanını en kısa sürede en çok ihtiyacını gören iletişim mecralarında geçiriyor.Kullanıcıların televizyondan kaçışı başlayınca televizyon etkisini yitirmeye başlamış ve bu durum içeriklerini de etkilemiştir. Bu konuda en belirgin örneklerden biri de bir dönemin vazgeçilmez eğlence şovlarından olan TV bilgi yarışmalarıdır. TV’deki bilgi yarışmaları artık eskisi kadar izlenmemektedir. İnsanlar artık saatler süren yarışmalar yerine hızlıca tüketme çağında yaşamalarının da etkisiyle daha minimal yarışmalara ilgi duymaya ve bunu da internet aracılığıyla yapmaya başlamışlardır. Bu konuda Türkiye’deki en önemli örnek de ‘Hadi’ isimli mobil bilgi yarışmasında görülmüştür.Hadi Bilgi Yarışması elde ettiği başarı ile hem kendi benzer örneklerini yaratmış hem de bilgi yarışmaları anlayışını değiştirmiştir. Bu sebeple yaptığımız nicel araştırmada katılımcılar da televizyonun etkisinin artık kaybolmaya başladığını destekleyen görüşler belirtmişlerdir. Elde ettiğimiz bulgularda Hadi Bilgi Yarışması’nın reklamları, eğlence anlayışını, tüketici alışkanlıklarını, ekonomik, sosyolojik, kültürel, toplumsal değişimleri etkilemeyi başardığını ortaya koymuştur.

Competition Programs Changed During The Transition From Traditional Media To New Media: An Example Of “HADİ” ApplicationWhile television was the most important tool that mobilizes the masses, it has started to lose its importance since the end of the 90's with the development of the internet and its impact on every aspect of our lives today. Thus, the television could not stand in front of the internet and started to shape itself accordingly and to adapt to it.The internet reaching more and more users every day and the spread of social media day by day has taken away the popularity of television. People no longer watch television much, due to it serves certain ideologies. Also viewers cannot tolerate very long TV advertisements. Instead, they navigate themselves to internet-based areas where those are freer and more personal. Viewers spends their little time in communication channels that fit for their most needs quickly.When the users started to escape from the television, the television started to lose its effect and this situation also affected content of television’s programmes. One of the most prominent examples in this regard is the TV quiz show, one of the indispensable entertainment shows of a period. Knowledge competitions on TV are not watched as much as before. People have started to be interested in more minimal competitions with the effect of living in the age of consuming quickly instead of competitions that last for hours, and they have started to do this through the internet. The most important example is in Turkey on this issue, “Hadi” (Equivalent word for ‘Come On’ in Turkish) is been seen in the mobile quiz.Hadi Quiz Competition both created its own similar examples and changed the understanding of knowledge contests with its success. For this reason, in the quantitative research we conducted, the participants also expressed opinions supporting that the effect of television is now disappearing. In the findings we have obtained, it has been revealed that the advertisements of the Hadi Quiz Contest have managed to affect the understanding of entertainment, consumer habits, economic, sociological, cultural and social changes.
Keywords: Application; Bilgi Yarışması; Competition; Hadi Live; Internet; İnternet; Kitle iletişim araçları; Knowledge Competition; Mass media; Media; Medya; Mobil; Mobil Yarışma; Mobile; Mobile Competition; Social media; Sosyal medya; TV; Uygulama TV; Yarışma