Ağızdan ağıza pazarlamanın tüketici satın alma kararlarına yönelik rolü - Uyanık, Esra (My University, 2018)
Günümüzde, sosyal yaşamında meydana gelen gelişmeler tüketicilerin satın alma davranışlarına yansımaktadır. Bu durum pazarlama faaliyetlerinde önemli değişiklikleri beraberinde getirmektedir. Üretici odaklı pazarlama anlayışı yerini yavaş yavaş tüketicilerin beklentilerini, tatminini önemseyen pazarlama anlayışına bırakmaktadır. Firmalar daha çok satış yapabilmek ve daha çok tüketiciyi elinde tutabilmek için yeni pazarlama yöntemlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada ağızdan ağıza pazarlama etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Markalar ve ürünler ile ilgili olumlu bilgileri müşteriler yoluyla hızlı bir şekilde yayarak ağızdan ağıza pazarlamaya katkıda bulunurlar. Bunun neticesinde de tüketici tatmini ve sadakati sağlanmaktadır. Bu çalışmada ağızdan ağıza pazarlamanın tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Çalışmada ağızdan ağıza pazarlama ile tüketicilerin tekrar satın alma davranışı arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiş ve tüketicilerin demografik değişkenleri ile ağızdan ağıza iletişimde bulunma davranışları arasında fark olduğu gözlenmiştir. Ayrıca ağızdan ağıza pazarlamanın tüketici tutumları üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.

Developments in social life have been reflected on the purchasing behavior ofconsumers at the present time. This situation brings along significant changes inmarketing activities. Manufacturer oriented marketing approach is gradually beingreplaced by a marketing approach that takes care of consumers' expectations andsatisfaction. Companies have needed new marketing methods in order to make more salesand keep hold more consumers. At this point, Word of mouth marketing has come to existas an effective method. Positive information related to the brands, products and servicescontribute to word of mouth marketing by spreading quickly through the customers. As aresult, it has provided.consumer satisfaction and loyalty.In this study, it has investigated word of mouth marketing impacts on consumerpurchasing behavior. According to the results of this study, it has been determinedsignificant relationship between word of mouth marketing and consumer repurchasingbehavior. Additionally it has been observed difference between demographic variables ofconsumers and word of mouth communication behavior. Finally, it has been observedthat word of mouth marketing is effective on consumer attitudes.
Keywords: Ağızdan Ağıza Pazarlama; Consumer behavior; Consumerbehaviors; Consumers' preferences; Customer loyalty; Decision making; Karar verme; Marketing; Müşteri sadakati; Pazarlama; Purchasing; Satın alma; Satın Alma Karar Süreci Word of Mouth Marketing; The Decision–Making Process; Tüketici davranışı; Tüketici tercihleri