Kültürlerarası yeterliliğin kazanılmasında kültürel farklılık eğitimlerinin önemi - Temel Eğinli, Ayşen (Öneri Dergisi, 2011)
Özet: 21. yüzyılda dünya vatandaşı olabilmenin önemli koşullarından birisi diğer kültürlerin farkına varmaya ve bu kültürleri anlamaya bağlıdır. Globalleşme ile birlikte yabancı sermayenin uluslararası dolaşım hızının artması, yerel ile uluslararası olanı karşı karşıya getirmiştir. Bu durumda kişilerarası etkileşimlerde kültürler arasındaki farklılıklar ön plana çıkmıştır. Zaman, dil, yemek alışkanlıkları, giyim biçimleri vb. unsurlar kültürel öğrenmelerle belirlendiği için, global ekonomide başarılı olmak isteyen kişi ve işletmelerin kültürlerarası (iletişim) yeterliliğini edinmesi şart olmuştur. Kültürlerarası yeterliliğin gelişmesinde en etkili yöntem ise kültürel farklılık eğitimidir. Kültürel farklılık eğitimleri, kültüre ilişkin farkındalığın kazanılmasından kültürlerarası becerilerin edinildiği aşamaya kadar uzun ve kapsamlı bir süreci içermektedir. Bu çalışmada kültürlerarası yeterliliğin kazanılmasında kültürel farklılık eğitimlerinin önemi ve gerekliliği açıklanmaktadır.
The importance of the training of cultural diversity in obtaining intercultural competency
Keywords: Kültürlerarası Yeterlilik, Kültürel Farklılık Eğitimi, Kültürel Farklılıklar.