Düşünce tarzları ve beş büyük kişilik özelliğin tekrar gözden geçirilmesi - Aslan, A. Esra; Akkaya, Esra (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2008)
Bu çalışmanın iki amacı vardır. Birincisi kişilik ölçümünün ötesinde, zihinsel tarzların (genel olarak bilme, kavrama ve düşünce tarzları çerçevesinde) ölçümünün yararını daha fazla ortaya çıkarmaktır. İkincisi ise, Sternberg’in (1988) kişisel zihin yönetimi teorisinin, akademik çevre kadar akademik olmayan çevreye de uygulanabileceğini kanıtlamaktır. Düşünce Tarzları Envanteri (Sternberg & Wagner, 1992) ve NEO Beş-Faktör Envanteri (Costa & McCrae, 1992) Çin’deki 199 ilköğretim (secondary) okulu öğrencisinin ebeveynlerine uygulandı. Bulgular incelenen kişilik özelliklerindeki Zihinsel tarzların anlamlı olduğunu gösterdi. Sonuçlar akademik ve akademik olmayan çevrelerdeki Sternberg’in kişisel zihin yönetimi teorisinin geçerliliğini desteklemektedir
Keywords: Düşünce tarzları; kişilik özellikleri