Kolektif eylemler ile sosyal ağlar arasındaki yapısal ilişkinin çizge teorisi ile analizi - Abanoz, Enes (My University, 2018)
Sosyal yaşamın her gün giderek daha fazla oranda sayısallaşması, bireyleri kaçınılmaz olarak sayısallaşan sosyal yaşam olgusunun içine çekmekte ve yeni kamusal alanlar olarak bireyin kendi var oluşunu sağlaması için baskı oluşturmaktadır. Modern toplumsal yapıdaki bu durum, bireylerin sosyal ağlar üzerinde etkileşime geçme sürecini kolaylaştırmış ve hızlandırmıştır. Böylelikle; yeni toplumsal hareketler olarak tanımlanan kolektif eylemler, birçok farklı toplumsal yapıda ve coğrafyada daha sık görülmeye başlanmıştır. Kolektif eylemler, üzerinde gerçekleştiği sosyal ağların özelliklerinden faydalanırken aynı zamanda da sosyal ağların özelliklerinden etkilenmiştir. Bu yapısal ilişki, çalışmanın temel noktasını oluşturmaktadır.Kolektif eylemler ile üzerinde gerçekleştiği sosyal ağlar arasındaki yapısal ilişkinin analiz edilebilmesi için ağ yapılarının incelenmesinde kullanılan çizge teorisi, bu çalışmada analiz yöntemi olarak belirlenmiştir. Kolektif eylem özellikleri ile çizge teorisi analiz unsurları, eşleştirilerek incelenmiştir. Çalışma kapsamında geliştirilen model doğrultusunda yapılan analizler sonucunda, sosyal ağ üzerinde gerçekleşen kolektif eylem bileşenleri ile çizge teorisi analiz araçları arasında anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Çalışma modeli, sosyal ağlar üzerinde gelişen kolektif eylem özelliklerinin analiz edilmesi için bir öneride bulunmuştur.

The ever-increasing digitalization of social life inevitably attracted and put pressure on individuals to ensure their own existence within these new public spaces. This phenomenon in the modern social structure has facilitated and accelerated the time it takes individuals to interact on social networks. Thus, new social movements, defined as “collective actions,” have begun to be observed more often in many different geographies as well as social structures. These collective actions have both benefited and been influenced by the social networks on which they have occurred. This structural relationship constitutes the main point of this study.The graph theory method, which is used to analyze social networks, has been chosen to analyze the structural relationship between these collective actions and their social networks. The characteristics of the collective action and the analysis elements of graph theory were matched each other’s and this relation was analyzed. The analyzes that are made in the context of the study are found to be statistically reasonable. The model that is proposed in this study found a method for an analysis of the characteristics of collective actions that take place on social networks.
Keywords: Collective Actions; Çizge Teorisi; Eylemler; İletişim; Kolektif Eylemler; Social Networks; Sosyal ağlar; Sosyal Ağlar Graph Theory; Sosyal medya; Sosyal yönler; Teknoloji