Milletlerarası mal satımına ilişkin sözleşmeler hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) uyarınca hasarın geçişi - Yüksel, Sera Reyhani (My University, 2013)
Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) 1 Ağustos 2011 tarihinde Türkiye’de yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmanın konusunu Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması’nda (CISG) hasarın geçişi meselesi oluşturmaktadır. Hasarın geçişi meselesi CISG’ın 66-70’inci maddeleri arasında düzenlenmiştir. Sözleşmenin kurulması ile sözleşmenin ifası arasındaki zaman diliminde mallar (satış sözleşmesinin konusunu oluşturan mallar) kazara zayi olabilir ya da zarara uğrayabilirler. Riskin geçişine ilişkin kurallar taraflardan hangisinin bu riski taşıyacağını belirler. Diğer bir ifadeyle bu hükümler malların kaza sonucu zayi olması veya zarar görmesinin ekonomik sonuçlarını hangi tarafın taşıyacağı konusuna çözüm getirirler. CISG m. 66 riskin kapsamını düzenler ve riskin geçişine ilişkin genel kuralı ortaya koyar. CISG m. 67 ise satış sözleşmesinin malların taşınmasını gerektirmesi halinde hasarın geçişine ilişkindir. CISG m. 68 taşıma halindeyken satılan mallara ilişkin hasarın geçişini düzenler. CISG m. 69 malların satıcının işyerinde teslim edileceği veya işyeri dışında bir yerde teslim edileceği durumları kapsamına alır. Son olarak m. 70 satıcının sözleşmeyi esaslı şekilde ihlali halinde hasarın geçişine ilişkin hükümlerin alıcının ihlal dolayısıyla sahip olduğu hukuki imkanlara halel vermeyeceğini ortaya koyar. Bu çalışmanın amacı ilgili düzenlemeleri ayrıntılı olarak ele almaktır.

The United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG) entered into force in Turkey on 01 August 2011. The subject of this study consists of the passing of risk according to United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG). CISG Articles 66-70 regulate the passing of risk. The goods may be accidentally lost or damaged between the conclusion of the contract and its performance. The rules on the passing of risk determine which party is to bear that risk. In other words, the ultimate issue to be resolved by these provisions is which party should bear the economic consequences in the event that the goods are accidentally lost or damaged. CISG Article 66 regulates extent of the risk and sets out a general rule on passing of risk. Article 67 is about the passing of risk in case the contract of sale involves carriage of the goods. Article 68 regulates passing of risk in respect of goods sold in transit. Article 69 governs the cases in which the goods are to be delivered at the seller’s place of business or in which the seller is obliged to deliver the goods in other place. Article 70 states that if the seller has committed a fundamental breach of contract, provisions on the passing of risk do not impair the remedies available to the buyer on account of the breach. The aim of this study is to discuss relevant regulations in detail.
Keywords: Özel Hukuk; Uluslararası Ticaret Antlaşmaları