Yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanlarda myrtus communis l. nin pankreas üzerine etkilerinin histolojik ve biyokimyasal yöntemlerle değerlendirilmesi - Özcan, Gül Sinemcan (My University, 2019)
Amaç: Son yıllarda yapılan çalışmalar Myrtus Communis L. (MC) ekstraktının antioksidan ve antidiyabetik özelliklerini ortaya koymaktadır. Bu çalışmadaki hedefimiz bu ekstraktın yüksek yağlı diyet (YYD) ile beslenen sıçanların pankreası üzerinde etkilerini ortaya koyabilmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda erkek Wistar Albino sıçanlar 3 deney grubuna ayrıldı. YYD grubu (n=8) ve YYD+MC grubuna (n=8) %45 yüksek yağlı sıçan yemi verildi ve YYD+MC grubuna orogastrik gavaj ile MC ekstraktı (100mg/ kg) uygulandı. Standart yemle beslenen grup Kontrol grubu (n=8) olarak ayrıldı. YYD ve YYD+MC gruplarında hayvanlar 4 ay boyunca YYD ile beslendi, YYD+MC grubuna 3. aydan itibaren 1 ay süre ile MC ekstraktı verildi. Deney sonunda dekapitasyon ile sıçanlar sakrifiye edildikten sonra kan ve pankreas örnekleri alındı. Kan serumunda insülin, leptin ve lipid profil düzeylerine bakıldı. Histolojik olarak pankreas hasarı ile insülin, NF-κB, α-SMA ve TUNEL immünohistokimyası değerlendirildi. Biyokimyasal olarak ayrıca pankreas dokusunda oksidan/ antioksidan aktiviteler incelendi. Bulgular: Kontrol ile karşılaştırıldığında YYD grubunda artan vücut ağırlığı, kan glukoz seviyesi, serum total kolesterol, insülin, TG, LDL, VLDL ve leptin seviyeleri, doku MPO ve 8-OHdG aktiviteleri ve MDA seviyesi MC uygulaması ile azalmış olarak izlendi. YYD grubunda, serum HDL ve doku GSH seviyelerinde gözlenen azalmış MC uygulaması ile artmıştı. Kontrole göre YYD grubunda artmış histopatolojik hasar skoru, pankreatik adacık alanı, insülin, TUNEL, NF-κB ve α-SMA immünoreaktivitesinin MC uygulaması ile gerilediği gözlendi. Sonuçlar: Çalışmamızın verileri, MC’in antiinflamatuar ve antioksidan mekanizmalar üzerinden obezite tedavisi için potansiyel bir yaklaşım sunabileceğini düşündürmekte ve ileriki deneysel ve klinik çalışmalar ile desteklenmelidir.

Aim: Recent studies show the antioxidant and antidiabetic properties of Myrtus Communis L. (MC) extract. The aim of this study is to demonstrate the effects of this extract on the pancreas of rats fed with high fat diet (HFD). Materials and Methods: Wistar albino male rats were divided into 3 experimental groups. HFD group (n=8) and HFD+MC group (n=8) were fed with 45% HFD for 4 months and MC (100mg/ kg) extract was given by orogastric gavage to the rats in HFD+MC group for the last month. Control group (n=8) was fed with standart lab chow. At the end of the study, blood and pancreas samples were taken from the rats after decapitation. Insulin, leptin and lipid profile levels were analysed in blood serum. Histologically, pancreas injury, insulin, NF-κB, α-SMA and TUNEL immunohistochemistry were evaluated. Also, oxidant/ antioksidant activity was analysed by biochemical methods. Results: Increased body weight, serum total cholesterol, insulin, TG, LDL, VLDL, and leptin levels, blood glucose level and tissue MPO and 8-OHdG activities and MDA levels in HFD animals compared to controls were decreased with MC treatment. Decreased serum HDL and tissue GSH levels in the HFD group were increased with MC treatment. Increased histopathological damage score, pancreatic islet area, insülin, TUNEL, NF-κB and α-SMA immunoreactivity in HFD animals compared to controls was reversed with MC treatment. Conclusions: The data from our study suggest that MC may offer a potential approach to obesity treatment via antiinflammatory and antioxidant mechanisms and further experimental anc clinical studies are needed.
Keywords: Histology; Histoloji; Myrtus Communis L; Oksidatif Stres High Fat Diet; Oxidative Stress; Pancreas; Pankreas; Yüksek Yağlı Diyet