Çalışanların sessiz istifa eğilimlerinde iş yaşamı kalitesi algısı ve uzaktan çalışma modelinin rolü - Tanrıverdi, Afra (My University, 2025)
Günümüzde, uzaktan çalışma modeli giderek yaygınlaşmakta ve iş yaşamı kalitesine olan etkileri tartışılmaktadır. Özellikle COVID-19 pandemisi sonrasında birçok işletme, uzaktan çalışma düzenini kalıcı hale getirmiştir. Bu yeni çalışma şekli, çalışanların iş ve özel hayatlarını dengelemeleri üzerinde önemli değişikliklere yol açmıştır. Uzaktan çalışmanın getirdiği esneklik, çalışanlara birçok avantaj sunsa da iş ve özel yaşam sınırlarının bulanıklaşması gibi dezavantajları da beraberinde getirmektedir. Bu durum, çalışanların tükenmişlik ve stres düzeylerinin artması, işlerine olan bağlılıklarının azalması gibi olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu bağlamda, sessiz istifa olarak bilinen ve çalışanların işlerine olan bağlılıklarının azalmasıyla karakterize edilen olgu, araştırılması gereken kritik bir konu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tezin amacı da uzaktan çalışma ve iş yaşamı kalitesinin sessiz istifa üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Sessiz istifa, temel olarak çalışanların işlerini resmi olarak bırakmadan, işlerine olan ilgilerini ve motivasyonlarını kaybetmeleri anlamına gelmektedir. Bu durum, işyerinde düşük performansa, artan stres seviyelerine ve genel olarak iş memnuniyetsizliğine yol açabilmektedir. Sessiz istifanın nedenlerini anlamak, bu durumu önlemek için işverenlerin alabileceği önlemleri belirlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bu tez çalışmasında uzaktan çalışmanın beraberinde getirdiği çalışanların iş yaşamı kalitesi değişiminin, sessiz istifayı nasıl etkilediğinin incelenmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda çalışmada, nitel bir araştırma kapsamında özel sektörde ağırlıklı olarak pazarlama ve insan kaynakları bölümünde çalışan 20 beyaz yakalı çalışan ile derinlemesine görüşme yapılmış ve elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularının, iş dünyası ve insan kaynakları yönetimi alanında önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. İşverenler ve yöneticiler, bu tezde elde edilen bilgiler doğrultusunda çalışan memnuniyetini ve bağlılığını artıracak stratejiler geliştirebilir. Aynı zamanda, uzaktan çalışma düzeninde çalışanların psikolojik sağlıklarını korumak ve iş yaşamı kalitelerini yükseltmek için uygulanabilir öneriler sunulacaktır.

Nowadays, the remote working model is becoming increasingly widespread, and its effects on the quality of work life are being actively discussed. Especially after the COVID-19 pandemic, many organizations have made remote work arrangements permanent. This new way of working has led to significant changes in employees’ ability to balance their work and private lives. While the flexibility offered by remote work provides many advantages, it also brings disadvantages, such as the blurring of boundaries between work and personal life. This situation can result in negative outcomes, such as increased levels of burnout and stress among employees and a decline in their commitment to their jobs. In this context, the phenomenon known as quiet quitting—characterized by a decrease in employees’ engagement with their work—emerges as a critical issue that requires further investigation. The aim of this thesis is to evaluate the effects of remote work and work-life quality on quiet quitting. Quiet quitting essentially refers to employees losing interest and motivation in their jobs without formally resigning. This can lead to low performance in the workplace, increased stress levels, and general job dissatisfaction. Understanding the causes of quiet quitting is of great importance in determining the preventive measures that employers can take. Furthermore, this study aims to examine how changes in employees’ work life quality brought about by remote work influence the tendency toward quiet quitting. In this context, in-depth interviews were conducted with 20 white-collar employees working predominantly in the marketing and human resources departments in the private sector as part of a qualitative research study. The findings are expected to make significant contributions to the fields of business and human resources management. Based on the insights gained in this thesis, employers and managers may develop strategies to increase employee satisfaction and commitment. Additionally, practical recommendations will be presented for protecting employees' psychological well-being and improving their work-life quality in a remote working environment.
Keywords: burnout; çalışan memnuniyeti; Çalışma ortamı; employee satisfaction; İş tatmini; iş yaşamı kalitesi; İş yaşamı kalitesi; iş-yaşam dengesi; Job satisfaction; Psikolojik açıdan; Psychological aspects; Quality of work life; quiet quitting; Remote work; sessiz istifa; Sociological aspects; Sosyal yönleri; stres; stress; Telecommuting; Turkey; tükenmişlik; Türkiye; Uzaktan çalışma; Work environment; work-life balance